­ Impulsrubriek organiseren - KNHS

Impulsrubriek organiseren

Iedere KNHS-vereniging kan aan een wedstrijd het onderdeel ‘Impulsrubrieken’ toevoegen of een aparte wedstrijd met alleen maar Impulsrubrieken uitschrijven. De mogelijkheid tot het verrijden van deze Impulsrubrieken moet aan worden gegeven op het vraagprogramma met volgblad Impuls. Voor dressuur- en springrubrieken voor Impuls geldt dat je deze kunt aanvragen via Mijn KNHS. Voor alle overige disciplines geldt dat je het format vraagprogramma hiervoor kunt gebruiken.

De wedstrijd wordt in de KNHS-wedstrijdkalender gepubliceerd. Belangrijk is om aan te geven welke rubrieken je wilt uitschrijven, bijvoorbeeld om welke proeven het gaat en waar deze proeven te vinden zijn. Dit kunnen de voorbeeldproeven zijn die je kunt downloaden vanaf de KNHS-website, proeven in stap, proeven in draf, houding en zit proeven, proeven voor teamdressuur, zoals viertallen en pas de deux Kür op Muziek (ook te downloaden vanaf de website) of andere proeven die de wedstrijdorganisatie zelf uitschrijft.

Voor een wedstrijd waar alleen Impulsrubrieken georganiseerd worden is de wedstrijdorganisatie geen wedstrijdafdracht verschuldigd. Voor Impulsrubrieken die uitgeschreven worden tijdens een reguliere wedstrijd is ook geen afdracht verschuldigd (ook niet over het aantal starts in deze rubrieken). Over de reguliere rubrieken betaal je wel een wedstrijdafdracht.

Toolkit en benodigdheden
Voor verenigingen en organisatoren die een Impulsrubriek of wedstrijd willen organiseren is het gebruik van de Toolkit hieronder een handige leidraad. Voor het organiseren van Impulsrubrieken dressuur en springen, heb je de volgende zaken nodig:

Materiaal voor het afzetten van de dressuurring
Geadviseerd wordt dressuurhekjes rondom de ring te plaatsen. Een vaste omheining voldoet vanzelfsprekend ook. Een ring afzetten met touw, lint of band is uit veiligheidsoverwegingen niet toegestaan. Denk ook aan de letterbordjes.

Materiaal voor het afzetten van de springring
Het springparcours moet altijd afgezet worden, bij voorkeur met dranghekken. Een vaste omheining voldoet vanzelfsprekend ook. De parcoursen zijn dusdanig dat zij probleemloos gebouwd kunnen worden in een 20 x 40 meter baan. Dranghekken zijn eventueel verkrijgbaar bij de gemeente. Het is per gemeente verschillend of hier kosten aan verbonden zijn. De spring- en vaardigheidsrubrieken mogen ook in het outdoorseizoen in de binnenmanege worden uitgeschreven (bijvoorbeeld door ruimtegebrek of uit veiligheidsoverwegingen).

Prijzen
Iedere wedstrijdorganisatie die Impulsrubrieken organiseert is vrij om te kiezen welk inschrijfgeld er wordt gevraagd en welk type prijzen zij geeft. Een keuze voor geldprijzen, bekers en linten of prijzen in de vorm van spelletjes, ruitersportartikelen of andere gebruiksartikelen behoren tot de mogelijkheden. Ook staat het de organisatie vrij ervoor te kiezen om geen klassement op te maken en dus ook geen prijzen uit te reiken. Het uitgeven van diploma’s, zoals bij de kennismakingsklasse in de Endurance sport of een herdenking van deelname behoort ook tot de mogelijkheden.

Verzekering
Wij adviseren de Impulsrubrieken net als andere wedstrijden te verzekeren.

Spelregels
Impulsrubrieken vallen onder de reglementen van de KNHS. Dit betekent dat de regels die hierin zijn opgenomen ook gelden voor Impulsrubrieken. Kijk onder de verschillende disciplines voor de spelregels voor deelname aan Impulsrubrieken Deelnemers kunnen zelf bepalen aan welke rubrieken ze mee willen doen. Tijdens dezelfde wedstrijd mogen deelnemers meedoen aan een Impulsrubriek en aan de reguliere wedstrijdrubrieken als deze worden uitgeschreven. Deelnemers met een startpas kunnen ook meedoen aan Impulsrubrieken. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld kennismaken met een andere discipline. 

Inschrijven voor Impulsrubrieken
In de wedstrijdkalender van de KNHS zijn de Impulsrubrieken te vinden.

Juryleden en officials

 • Tijdens de Impulsrubrieken moet er in ieder geval één KNHS jurylid of official aanwezig zijn. De KNHS adviseert voor de beoordeling van Impulsrubrieken wel KNHS juryleden in te schakelen. Een lijst met juryleden is te vinden op de website van de KNHS via “Mijn KNHS”. Conform het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS is het niet toegestaan dat een instructeur zijn of haar eigen leerlingen beoordeelt.
 • Voor de springparcoursen kan gebruik worden gemaakt van vaste parcoursen. Deze zijn te downloaden van de KNHS website. Geadviseerd wordt om gebruik te maken van een officiële parcoursbouwer. Een officiële parcoursbouwer moet zeker gerealiseerd kunnen worden wanneer de Impulsrubrieken zijn opgenomen in het programma van een reguliere wedstrijd.
 • In de Impulsrubrieken beoordeelt de jury de rijvaardigheid van de deelnemer. De kwaliteit en africhtingsgraad van het paard of de pony spelen geen rol in de beoordeling. Indien het paard of de pony fysiek in staat is de proef te lopen, kijkt de jury vervolgens alleen nog naar de rijvaardigheid van de ruiter. Wanneer het paard of de pony in de ogen van de jury fysiek niet in staat is de proef te lopen (bijvoorbeeld door kreupelheid), heeft de jury uiteraard wel de mogelijkheid de combinatie uit te sluiten.
 • Het geven van commentaar In alle Impulsrubrieken stimuleert de KNHS de juryleden tot het geven van mondeling commentaar na de proef. Het belangrijkste doel hiervan is de deelnemers te stimuleren en te motiveren voor de paardensport in het algemeen en wedstrijden in het bijzonder. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat de deelnemers tips en adviezen krijgen voor het verbeteren van hun rij- of menvaardigheid. Reserveer daarom als organiserende vereniging tijd voor het geven van commentaar. Een richtlijn is om bij de dressuur in totaal 10 minuten per proef te reserveren en bij het springen en de vaardigheid 6 minuten (inclusief het rijden van de proef of het parcours). Er is dan, naast het rijden van de proef of het parcours, nog voldoende tijd voor het geven van commentaar.

Aangepast sporten 
Het is voor wedstrijdorganisaties vanaf 1 april 2019 toegestaan om een impulsrubriek uit te schrijven voor ruiters met een lichamelijke, verstandelijke en/of visuele beperking. Lees hier meer over in de brochure Impuls Aangepast Sporten

 

Downloads:

Ander Nieuws

 • KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
  KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
 • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
 • KNHS Springabonnement positief ontvangen
  KNHS Springabonnement positief ontvangen