Inmiddels is het een maand gelden dat er voor de klassen BB t/m ZZ-Zwaar nieuwe dressuurprotocollen met beoordelingscriteria zijn ingegaan. De dressuurprotocollen worden gebruikt tijdens alle KNHS wedstrijden. Hier hebben we veel reacties op gekregen. Zowel positief als kritisch. Hierdoor hebben we een aantal zaken aan kunnen passen en verbeteren. Graag geven wij een aanvullende uitleg over het gebruik van de dressuurprotocollen met beoordelingscriteria.
Bij het invullen van het protocol is het de bedoeling, dat het jurylid bij het betreffende onderdeel van de proef het beoordelingscriterium onderstreept dat het meest van invloed is geweest bij het bepalen van het cijfer. Hier kan de schrijver in de feedback iets over opschrijven om het te verduidelijken. Het jurylid kan er ook voor kiezen om de ene keer iets te onderstrepen en bij een volgend onderdeel alléén feedback te geven. Aan de uitslagverwerking en/of puntentelling verandert niets. Wel betekent deze wijziging dat de protocollen een pagina langer zijn geworden.
We begrijpen dat in het eerste gebruik/ tijdens de eerste periode na invoering het erg wennen kan zijn om deze nieuwe manier van invullen te gebruiken. Hier hebben we ook alle begrip voor. Hoe meer de protocollen worden gebruikt hoe vanzelfsprekender het wordt. In eerste instantie vergt dit wellicht wel extra tijd. Wij vragen ieders begrip daarvoor.
Het doel blijft nog steeds de ruiter zoveel mogelijk feedback te geven op de verreden proef. Want het motiveren van de cijfers en het geven van positieve feedback op het protocol verschaft de ruiters duidelijkheid en verbeterdoelen! Dit vinden we met elkaar erg belangrijk. Wij vertrouwen er op dat door een goede voorbereiding én het wennen aan het werken met deze nieuwe protocollen een verbeterslag wordt gerealiseerd voor de deelnemers.
Uiteraard hoort bij het invoeren van deze nieuwe protocollen ook een evaluatiemoment. Dit moment vindt plaats over ca. een half jaar. Alle feedback van officials en sportaanbieders wordt door ons geïnventariseerd en besproken. De bevindingen worden vervolgens geëvalueerd in het Dressuurforum.