­ Pilot Flex wedstrijden - KNHS

Pilot Flex wedstrijden

De pilot Flex wedstrijden in het springen gaat van start.

Wat zijn Flex wedstrijden?
Flex wedstrijden zijn springwedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS waarin we de ruiter meer vrijheid willen geven in regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse/ hoogte wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen.

Om veiligheid en dierenwelzijn te kunnen waarborgen wordt wel gecontroleerd op de minimum leeftijd van paard/ ruiter, het maximum aantal starts per dag van een paard, de benodigde dressuurklassering (Min. B+1) en de bepalingen voor het starten met een hengst. In het Algemeen Wedstrijdreglement en het Wedstrijdreglement springen lees je de betreffende bepalingen.

De optoming tijdens KNHS Flex wedstrijden is conform de KNHS Harnachementsgids.

Extra welzijnsregels
Door het geven van meer vrijheid in regelgeving wordt de rol van de officials nog belangrijker. Om die reden hebben we een extra welzijnsregel toegevoegd aan de pilot Flex wedstrijden. Deze welzijnsregel is als volgt:

 • Bij het behalen van 16 strafpunten in de wedstrijdring volgt uitsluiting.

Bovengenoemde regel is een aanscherping op de reeds bestaande welzijnsregel waarbij de dienstdoende officials op het voorterrein of in de wedstrijdring ingrijpen zodra welzijn en/of veiligheid in het gedrang komt en uitsluiting van de combinatie kan volgen.

Flex wedstrijd aanvragen
Wil je als wedstrijdorganisatie meedoen aan de pilot Flex wedstrijden springen dan moet je hiervoor het volgende doen:

 • Vul het aanmeldingsformulier voor de pilot Flex wedstrijden in en mail deze naar wedstrijden@knhs.nl.
 • Meldt de Flex wedstrijd aan via Mijn KNHS. (Hiermee meldt je de wedstrijddatum ook aan bij jouw regio.)
 • Schrijf hierbij de rubrieken voor paarden uit op hoogte (Mogelijk vanaf 0.30 cm t/m 1.35m met max. 1 rubriek 1.40m) / voor pony’s op hoogte en categorie (Max. hoogte per categorie, conform het wedstrijdreglement springen).
 • Vermeldt de parcourssoort(en) in het opmerkingenveld van het vraagprogramma.

Per wedstrijddag brengt de KNHS voor Flex wedstrijden € 27,50 in rekening voor het gebruikmaken van de KNHS sportinfrastructuur. De factuur volgt achteraf.

Inschrijving en deelname
Alle combinaties die in het bezit zijn van een (op de dag van de wedstrijd) geldige reguliere startpas of Flex startpas, mogen deelnemen aan Flex wedstrijden. Inschrijven voor een Flex wedstrijd gaat via Mijn KNHS of een door de KNHS goedgekeurd alternatief. In het vraagprogramma vermeld je als wedstrijdorganisatie hoe er kan worden ingeschreven en hoe het inschrijfgeld moet worden betaald.

Startpas Flex en afdracht per start
Een startpas Flex is een combinatiegebonden startpas waarmee in tegenstelling tot de reguliere startpas enkel kan worden deelgenomen aan Flex wedstrijden. Voor de eerste startpas Flex die door een ruiter/amazone wordt aanvraagt betaald men eenmalig een bedrag van € 75,00. Daarna kunnen, gedurende de pilot Flex wedstrijden, gratis en onbeperkt startpassen Flex onder het betreffende persoonsnummer worden aangevraagd. Daarnaast wordt er per start een afdracht van € 1,50 aan de KNHS betaald. Deze afdracht per start is enkel voor de combinaties met een startpas Flex en wordt achteraf door de KNHS aan de ruiter/amazone gefactureerd. Combinaties met een reguliere startpas die deelnemen aan een Flex wedstrijd betalen deze afdracht per start niet.

Registratie bij de KNHS
Na afloop van de wedstrijd dient de wedstrijdorganisatie de uitslagen/ starts op de gebruikelijke wijze te verzenden naar de KNHS. De resultaten behaald op Flex wedstrijden worden niet geregistreerd, enkel de start (deelname). Er wordt dus wel geregistreerd waar iemand is gestart en met welk paard, dit om te kunnen controleren op de eerder genoemde punten, maar deze start wordt niet door de KNHS gepubliceerd.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie over het deelnemen aan Flex wedstrijden.

 

Aanmeldformulier en overzicht veel gestelde vragen

Ander Nieuws

 • KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
  KNHS College Tour ‘Resultaatgericht communiceren voor hippische professionals’
 • KNHS Tips van de top: Doelen stellen met Imke
  KNHS Tips van de top: Doelen stellen met Imke
 • Harrie Smolders en Monaco tweede in GCT GP Saint Tropez
  Harrie Smolders en Monaco tweede in GCT GP Saint Tropez