­ Veelgestelde vragen door sportaanbieders - KNHS

Veelgestelde vragen door sportaanbieders

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen van ondernemers met betrekking tot de samenwerking tussen de FNRS en KNHS.

 1. Hoe kan een ruiter zich afmelden bij een rijvereniging en aanmelden bij een FNRS bedrijf?
  De afmeldprocedure voor het afmelden bij een KNHS vereniging is afhankelijk van de procedure van de betreffende vereniging. Over het algemeen kan aangenomen worden dat een afmelding via de ledenadministratie van de vereniging kan worden gedaan. Vanaf begin december 2015 is het mogelijk om via MijnKnhs.nl de bestaande startpas ‘om te zetten’ naar een andere vereniging of FNRS bedrijf. Belangrijk is dat betreffende FNRS bedrijf wel een overeenkomst heeft met de ruiter (zoals een lesovereenkomst).
   
 2. Op de KNHS Tarievenlijst 2016 staat een basisheffing wedstrijden per discipline. Geldt deze heffing alleen voor KNHS wedstrijden of ook voor FNRS wedstrijden (F-proeven)?
  F-proeven kunnen door FNRS Ruitersportcentra (en vanaf 1 januari 2016 ook door KNHS-verenigingen) worden georganiseerd. De organiserende partij kan zelf de hoogte van het inschrijfgeld bepalen. Voor de organisatie van F-proeven/wedstrijden is geen afdracht aan de KNHS nodig. 

 3. Is het aanmelden van een paard/pony gratis?
  Vanaf 2016 is het aanmelden van paarden en pony’s voor iedereen inbegrepen in de kosten voor het KNHS lidmaatschap. Tot 1 januari 2016 kunnen FNRS bedrijven gebruik maken van het aanmeldformulier op de website van de FNRS. Indien u hier gebruik van maakt worden er geen kosten in rekening gebracht. U hoeft overigens alleen paarden aan te melden die gebruikt worden voor de wedstrijdsport. Mochten de paarden al bekend zijn bij KNHS, dan hoeft u niets te doen.

 4. Komt de manegestartpas te vervallen?
  Ja, de manegestartpas komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de combinatiegebonden startpas

 5. Kan voor één manegepaard meerdere startpassen worden aangevraagd?
  Ja, dat kan. In combinatie met een andere ruiter ontstaat er een nieuw combinatienummer. Eén paard kan dus door meerdere ruiters bereden worden.

 6. Hoe zet ik de ruiters over van een vereniging naar een FNRS bedrijf of andersom?
  Via het daartoe bestemde formulier dat door het ruitersportcentrum of de vereniging moet worden ingevuld en opgestuurd moet worden naar de KNHS, met een bijgevoegd contract. 

 7. Om een ruiter te kunnen binden aan een FNRS bedrijf is er een overeenkomst nodig, om wat voor overeenkomst gaat het hier?
  Het kan hier gaan om een lesovereenkomst, lease- of een stallings/pension overeenkomst. Zonder een overeenkomst is het niet mogelijk om een ruiter te binden aan uw bedrijf. De FNRS heeft voor haar leden een standaard stallings/pensionovereenkomst beschikbaar. Wanneer u inlogt op onze website en naar diensten en producten gaat, vindt u onder contracten en overeenkomsten onze pension overeenkomst.

 8. Kan iedere ruiter via een FNRS bedrijf een startpas aanvragen?
  Nee. Er dient altijd een relatie te zijn tussen de ruiter en het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een lesovereenkomst of een stallingsovereenkomst zijn. Belangrijk is dat er een aantoonbare relatie  is tussen de ruiter en de organisatie.

 9. Een vereniging moet volgens de Tarievenlijst van de KNHS een afdracht/lidmaatschap van € 173,00 betalen. Moeten FNRS bedrijven deze afdracht ook betalen?
  Dit bedrag is het ‘lidmaatschap’ van de vereniging bij de KNHS. FNRS leden betalen een jaarlijkse FNRS contributie. FNRS bedrijven betalen geen aparte afdracht aan de KNHS. Uitgezonderd is de organisatie van een KNHS wedstrijd, er geldt namelijk een verplichte afdracht per wedstrijd. Dit is ongewijzigd gebleven. In 2020 wordt het bedrag van de afdracht/lidmaatschap €178,00.

 10. Hoe kunnen FNRS bedrijven of verenigingen KNHS wedstrijden aanvragen?
  Wedstrijden dienen aangevraagd te worden bij de desbetreffende kring/regio. Bij welke regio/kring uw FNRS bedrijf hoort wordt nog gecommuniceerd. Na goedkeuring van de kring/ regio kunt u het vraagprogramma voor de wedstrijd goedkeuren via MijnKNHS. Op http://mijnknhs.nl vindt u een instructievideo over hoe u dit kunt doen.

 11. Mogen FNRS jury’s straks de KNHS wedstrijden gaan jureren en andersom?
  Nee dit is niet mogelijk. KNHS juryleden mogen alleen KNHS wedstrijden jureren en FNRS juryleden mogen enkel F-proeven jureren.

 12. Welke jury’s mogen straks de overgangsklasse jureren?
  Op dit moment wordt er nog gekeken welke jury’s dit straks kunnen gaan invullen. Bericht hier over volgt zo spoedig mogelijk.
   
 13. Moet je als FNRS en KNHS jurylid, dubbele lidmaatschappen hebben om te kunnen blijven jureren?
  Nee, 1 lidmaatschap van de KNHS is hierbij voldoende. Het stopzetten van het lidmaatschap gaat niet automatisch, neem hiervoor contact op met de KNHS Servicedesk.

 14. Kunnen de FNRS diploma’s voor de ruiters aangevraagd worden via MijnKNHS?
  Op dit moment is dat helaas nog niet mogelijk. Dit wordt wel in de loop van 2016 mogelijk. U kunt nu via sportaanbiedersdesk@knhs.nl FNRS diploma's aanvragen. 

 15. Voorheen was de communicatie van de FNRS blauw en de KNHS gebruikt oranje. Hoe gaat dit eruit zien met de samenwerking? Wordt het paspoort oranje etc? 
  De kleurstelling van de FNRS blijft voorlopig ongewijzigd. Het Ruiterpaspoort, maar ook bijvoorbeeld borden en vlaggen blijven blauw. Indien u ook op uw bedrijf uiting wilt geven aan de KNHS, kan dit in 2016. Om welke communicatie uitingen het gaat, wordt nog gecommuniceerd. 2016 is een overgangsjaar. We houden u op de hoogte van de uitingen die in de toekomst veranderen. 

 16. Wat zijn de wijzigingen van het nieuw boek ‘Leer paardrijden met plezier’?
  In het voorjaar van 2016 komen er nieuwe F proeven. Bij deze nieuwe proeven hoort een nieuw boek en ook een nieuw proevenboek. Het nieuwe boek is daarom aangepast aan de nieuwe proeven. Naar verwachting zal het nieuwe boek verschijnen op 1 april 2016. In het boek ‘ Leer paardrijden met plezier’ staan de proeven van de F1 tot en met de F12. De proeven F13 tot en met de F20 worden op een later tijdstip herschreven. Deze proeven (F13 t/m F20) zullen in ieder geval bruikbaar blijven tot 2017. Vanaf 1 april 2016 heeft u de keuze om zowel de oude als de nieuwe F proeven te gebruiken.

 1. Waar kan ik terecht als ik verder nog vragen heb?
  Speciaal voor sportgerelateerde vragen is voor zowel KNHS verenigingen als FNRS bedrijven is de sportaanbiedersdesk opgericht. U kunt hierbij denken aan vragen over FNRS juryleden, het organiseren van wedstrijden (inclusief F-proeven), ruiterpaspoorten, startpassen, etc. De sportaanbiedersdesk is bereikbaar via sportaanbiedersdesk@knhs.nl of 0577-408290.

Ander Nieuws

 • Pilot Jeugdrubrieken springen, dressuur en eventing
  Pilot Jeugdrubrieken springen, dressuur en eventing
 • Deelnemers internationale wedstrijden 3 t/m 9 augustus 2020
  Deelnemers internationale wedstrijden 3 t/m 9 augustus 2020
 • 5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer
  5 tips voor jou en je paard tijdens warm weer