­ Veelgestelde vragen door sportaanbieders - KNHS

Veelgestelde vragen door sportaanbieders

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen van ondernemers met betrekking tot de samenwerking tussen de FNRS en KNHS.

 1. Hoe meld je een ruiter aan als lid van de KNHS?
  Een FNRS bedrijf kan een ruiter aanmelden via het account in Mijn KNHS. Ook zijn aanmeldingen via manegeplan of lesovereenkomsten in te dienen. Je mag ook je nieuwe leden via een Excel format bij de KNHS aanleveren. Dit format kun je opvragen via sportaanbiedersdesk@knhs.nl
 1. Om een ruiter te kunnen binden aan een FNRS bedrijf is er een overeenkomst nodig, om wat voor overeenkomst gaat het hier?
  Het kan hier gaan om een lesovereenkomst, lease- of een stallings/pension overeenkomst. Zonder een overeenkomst is het niet mogelijk om een ruiter te binden aan uw bedrijf. De FNRS heeft voor haar leden een standaard stallings/pensionovereenkomst beschikbaar. Wanneer u inlogt op onze website en naar diensten en producten gaat, vindt u onder contracten en overeenkomsten onze pension overeenkomst.
   
 2. Op de KNHS Tarievenlijst staat een basisheffing wedstrijden per discipline. Geldt deze heffing alleen voor KNHS wedstrijden of ook voor FNRS wedstrijden (proevendagen)?
  Proevendagen kunnen door FNRS Ruitersportcentra (en vanaf 1 januari 2016 ook door KNHS-verenigingen) worden georganiseerd. De organiserende partij kan zelf de hoogte van het inschrijfgeld bepalen. Voor de organisatie van FNRS-proevendagen is geen afdracht aan de KNHS nodig. 

 3. Is het aanmelden van een paard/pony gratis?
  Vanaf 2016 is het aanmelden van paarden en pony’s voor iedereen inbegrepen in de kosten voor het KNHS lidmaatschap. Je hoeft overigens alleen paarden aan te melden die gebruikt worden voor de wedstrijdsport. Mochten de paarden al bekend zijn bij KNHS, dan hoef je niets te doen.

 4. Welke startpassen kun je aanvragen via het manegelidmaatschap?
  Dit zijn dezelfde startpassen als die je aanvraagt via een verenigingslidmaatschap. Hier zit geen verschil in. Alle soorten startpassen vind je op onze website: https://www.knhs.nl/top-sport/meedoen-aan-wedstrijden/startpassen-en-licenties/ 
 1. Kan voor één manegepaard meerdere startpassen worden aangevraagd?
  Ja, dat kan. In combinatie met een andere ruiter ontstaat er een nieuw combinatienummer. Eén paard kan dus door meerdere ruiters bereden worden.
 1. Kan iedere ruiter via een FNRS bedrijf een startpas aanvragen?
  Er dient altijd een relatie te zijn tussen de ruiter en het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een lesovereenkomst of een stallingsovereenkomst zijn. Belangrijk is dat er een aantoonbare relatie  is tussen de ruiter en de organisatie.

 2. Een vereniging moet volgens de Tarievenlijst van de KNHS een afdracht betalen. Moeten FNRS bedrijven deze afdracht ook betalen?
  Dit bedrag is het ‘lidmaatschap’ van de vereniging bij de KNHS. FNRS leden betalen een jaarlijkse FNRS contributie. FNRS bedrijven betalen geen aparte afdracht aan de KNHS. Uitgezonderd is de organisatie van een KNHS wedstrijd, er geldt namelijk een verplichte afdracht per wedstrijd. Al deze tarieven zijn te vinden in de tarievenlijst. https://www.knhs.nl/over-knhs/publicaties/tarievenlijsten/

 3. Hoe kunnen FNRS bedrijven of verenigingen KNHS wedstrijden aanvragen?
  Wedstrijden dienen aangevraagd te worden bij de desbetreffende kring/regio.Na goedkeuring van de kring/ regio kunt u het vraagprogramma voor de wedstrijd goedkeuren via MijnKNHS. Op http://mijnknhs.nl vindt u een instructievideo over hoe u dit kunt doen.

 4. Mogen FNRS jury’s straks de KNHS wedstrijden gaan jureren en andersom?

 5. Welke juryleden kunnen worden ingezet tijdens Proevendagen?

Onderdeel van de ruiteropleidingen zijn de proevendagen. Voor de beoordeling van deze proeven zijn officials opgeleid. Zij zijn de enige personen die bevoegd zijn tot het jureren van deze proeven.

Officials mogen beoordelen tot en met het niveau waarvoor een bevoegdheid is behaald. Een actueel overzicht van bevoegde officials met de juiste bevoegdheden kan men vinden in de officiallijst in Mijn KNHS.

Voor de beoordeling tijdens proevendagen kennen we de volgende officialkwalificaties;

Kwalificatie

Bevoegdheid

Jury Brons (F1-F12, Va1-Va3)

Jureren F1 t/m F12, Va1-Va3, BB

Jury Brons A proeven

Jureren A proeven

Jury F13 t/m F15 (incl. oude kwalificatie F13-F20)

Jureren F13 t/m F15

Jury Brons Springen (t/m S80)

Jureren Springen S40 t/m S80

Jury Brons Mennen Dressuur (FMD 1- 12)

Jureren Mennen Dressuur FMD 1- 12

Jury Brons Mennen Dressuur (FMD 13-20)

Jureren Mennen Dressuur FMD 13- 20

Jury Brons Mennen Vaardigheid (FMV 1- 5)

Jureren Mennen Vaardigheid FMV 1-5

Jury Brons Mennen Vaardigheid (FMV 6-10)

Jureren Mennen Vaardigheid FMV 6-10

Jury Brons Voltige V1 t/m V12

Jureren Brons Voltige V1 t/m V12

Jury Brons Western W1 t/m W12

Jureren Brons Western W1 t/m W12

Jury B en L (Zilver)

Jureren Dressuur BB, B, L

Kunnen de FNRS diploma’s voor de ruiters aangevraagd worden via MijnKNHS?
Er zijn door de jaren heen twee mogelijkheden ontstaan voor het verkrijgen van diploma’s, namelijk door een ingevuld Excel-bestand te sturen naar wedstrijden@knhs.nl of door de diploma’s zelf te printen via ons online programma. Om diploma’s zelf te printen, heb je een persoonlijke URL-link nodig, waarmee je direct op de pagina van jouw manege uitkomt. Deze link is op te vragen door een mailtje te sturen naar wedstrijden@knhs.nl,

Waar kan ik terecht als ik verder nog vragen heb?
Speciaal voor sportgerelateerde vragen is voor zowel KNHS verenigingen als FNRS bedrijven er de sportaanbiedersdesk. Je kunt hierbij denken aan vragen over FNRS juryleden, het organiseren van wedstrijden (inclusief F-proeven), ruiterpaspoorten, startpassen, etc. De sportaanbiedersdesk is bereikbaar via sportaanbiedersdesk@knhs.nl of via whatsapp op het telefoonnummer 06-22645441

Ander Nieuws

 • Coronavirus en paardensport
  Coronavirus en paardensport
 • Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
  Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
 • Grondwerk: Met zes benen op de grond
  Grondwerk: Met zes benen op de grond