­ Advies keuze zonnepanelen - KNHS

Advies keuze zonnepanelen

Wanneer we denken aan verduurzaming is het gebruik maken van zonne-energie een logische eerste stap. De stroom die u daarmee opwekt is namelijk volledig groen én duurzaam.

De grote meerderheid van de daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Maar er is zeker een aantal zaken waar u op moet letten om de maximale opbrengst uit uw installatie te halen.

Ligging
Het eerste waar u rekening mee dient te houden is de ligging van uw dak ten opzichte van de zon. De beste oriëntatie voor zonnepanelen is een dak gericht op het zuiden. Dit is echter niet noodzakelijk. Daken die meer richting het zuidoost en/of zuidwest liggen zijn ook zeer geschikt. Dit vraagt wel om enige aanpassing om de optimale opbrengst te behalen.

Schaduw
Een ander aspect is schaduw. Schaduw door bijvoorbeeld bomen of naastgelegen gebouwen. Wanneer er sprake is van schaduw op uw dak, is het de beste oplossing om de pv-panelen daar omheen te leggen. In de schaduw leveren de panelen namelijk minder stroom op én ze verminderen de opbrengst van de geschakelde panelen.

Wanneer het niet mogelijk is om de zonnepanelen om de schaduw heen te leggen, kunt u gebruik maken van optimizers. In dat geval beïnvloeden de panelen elkaar niet meer en kan het grootste gedeelte van de panelen optimaal blijven werken. Ook wanneer enkele panelen zich in de schaduw bevinden.

Dakhelling
Een ander element dat van invloed is op de uiteindelijke opbrengst van uw zonnepanelen is de helling van uw dak. Wanneer uw dak richting het oosten of westen ligt worden de panelen vaak vlakker gemonteerd. Maar zelfs in dit geval kunt u nog steeds 80% opbrengst uit uw zonnepanelen halen.

Er zijn dus nogal wat elementen om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen. Zeker wanneer u het optimale rendement wilt behalen. Graag ondersteunen wij in de keuze voor zonnepanelen. Om die reden biedt onze partner in duurzaamheid (Maximaal Advies) een kosteloos Zonneplan voor leden van KNHS. Daarmee krijgt u een volledig inzicht over de mogelijkheden van zonnepanelen op uw dak. U ontvangt een compleet overzicht met een berekening van de te verwachten opbrengst, subsidiemogelijkheden en een berekening van uw eventuele aftrekposten. Tevens bevat het een overzicht van de materialen die het beste passen bij uw huidige situatie. 

 

Categorie: Duurzaamheid, Zonneplan, Zonnepanelen, Maximaal advies

Ander Nieuws

  • Edward Gal weer superieur met zijn Totilas-zonen
    Edward Gal weer superieur met zijn Totilas-zonen
  • CAI Kronenberg generale repetitie WK tweespannen 2021
    CAI Kronenberg generale repetitie WK tweespannen 2021
  • Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart
    Congres ‘Sportief Verbinden’ zet verduurzaming in de (paarden)sport op de kaart