Gradeproeven

Tijdens KNHS-rubrieken Aangepast sporten en tijdens internationale Para Equestrian wedstrijden worden de FEI Para Equestrian gradeproeven verreden. Download hier de originele Engelstalige en/of de vertaalde proeven.

De FEI heeft de gradeproeven van de para-dressuur volledig herzien. Deze proeven gaan in op 1 januari 2017. De originele proeven kun je downloaden op de FEI-website. De vertalingen van deze proeven staan hieronder gepubliceerd. De proeven bevatten een aantal nieuwe onderdelen, daarnaast zijn er nieuwe verplichte onderdelen in de küren op muziek. De strafpunten bij een vergissing in de proef zijn herzien. Met ingang van het nieuwe reglement zal, net zoals op de internationale wedstrijden wordt gehanteerd, de eerste vergissing in de proef 0.5 % aftrekpunten van de totale score opleveren, de tweede vergissing 1% en de derde vergissing betekent uitsluiting.

Proeven per grade
Elke grade heeft vier proeven, namelijk de Novice Test, de Team Test, de Individual Championship Test en de kür. De Novice test is makkelijker dan bijvoorbeeld de Team Test. Wanneer een ruiter in een grade ingeschaald is terwijl hij nog niet toe is aan het gevraagde niveau, dan kan de ruiter er voor kiezen om deel te nemen aan de Novice Test of om Hors Concours een proef te rijden van een lagere grade.

De FEI heeft per grade 2 Novice testen: Novice A (versie 2009) en Novice B (versie 2017). Tijdens nationale wedstrijden wordt alleen Novice B uitgeschreven, de Nederlandse vertaling van deze proeven vind je hieronder onder de titel Novice.

Onderstaande dressuurproeven zijn in het Nederlands. De originele Engelse proeven staan op de FEI-website. Tijdens nationale para-dressuur wedstrijden worden de originele FEI-protocollen door de wedstrijdorganisaties gebruikt. 

Download de gradeproeven:

Ander nieuws

  • Madeleine Witte-Vrees vijfde in Wereldbekerwedstrijd Lyon
    Madeleine Witte-Vrees vijfde in Wereldbekerwedstrijd Lyon
  • Selecties KNHS Indoorkampioenschappen 2018 van start
    Selecties KNHS Indoorkampioenschappen 2018 van start
  • Bijeenkomsten Special Olympics Nationale Spelen
    Bijeenkomsten Special Olympics Nationale Spelen
Wij maken gebruik van cookies Ok