­ Afmetingen stal - KNHS

Afmetingen stal

Hoe groter de box, hoe beter voor het paard. Het gaat dan niet alleen om de vloeroppervlakte, maar ook om de hoogte. Voor de veiligheid moet een boxwand minimaal 2,20 meter hoog zijn. Ook het plafond moet hoog genoeg zijn. Een paard moet zich vrij kunnen bewegen zonder zich te stoten. Een hoger plafond komt ook het stalklimaat ten goede. Hoe minder beweging het paard dagelijks krijgt, hoe groter de box moet zijn.

Het paard heeft hoe dan ook dagelijks beweging nodig, ook als een paardenbox de minimale afmetingen heeft en zelfs als de stal groter is dan dat. Nog een afmeting om rekening mee te houden: die van de deur. Jij en je paard moeten immers veilig de stal in en uit kunnen lopen. Houd dus een minimale breedte aan van 1,30 meter en maak het 2,20 meter hoog. Houd ook rekening met de draairichting. Je leidt het paard meestal aan je rechterhand dus zorg dat jij tussen de deur en het paard kunt staan en de deur kunt openhouden. De deur draait dan dus naar links.

Schuifdeuren zijn een veilig alternatief, zolang je ze helemaal open schuift. Staldeuren moeten uiteraard ook goed sluiten en niet te openen zijn door handige paarden. Bevestig daarom aan de onderkant van de deur een extra sluiting. Dit verkleint ook het risico dat het paard de deur naar buiten drukt of met een voet klem komt te liggen tussen de deur als hij gaat rollen. Voor de hele stalinrichting geldt natuurlijk dat het zo geconstrueerd moet zijn, dat een paard zich niet kan verwonden.

Ander Nieuws

  • Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
    Even voorstellen: team Partners in Paardrijden
  • Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
    Leren van elkaar en elkaar inspireren, dat is KNHS Young Leaders Program
  • Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april
    Inschrijving Bixie&Friends dag opent 3 april