Wanneer de huisvesting van je paard niet tegemoet komt aan zijn natuurlijke behoeften, kan hij gaan weven of luchtzuigen. Maar dat is niet alles. Slechte of verkeerde huisvesting heeft meer gevolgen zoals hoefproblemen, koliek, keelontsteking, rotstraal en virusinfecties. Het is uiteraard het beste al deze problemen te voorkomen. Maar mocht het paard toch last van één van de genoemde problemen krijgen, zie het dan als een teken om nogmaals de huisvesting van je paard te bekijken en de nodige aanpassingen te doen.
Oorzaak: beperking van de bewegingsvrijheid
De doorbloeding van de hoef is afhankelijk van constante beweging. Staat het paard te veel op stal, dan kunnen verschillende hoefproblemen ontstaan door de beperkte doorbloeding en toevoer van voedingsstoffen. De hoef zal vatbaarder worden voor ontstekingen. Ook voor de vorming van gewrichtsvloeistof is beweging nodig. Krijgt het paard die onvoldoende dan heeft dit ernstige gevolgen voor het bewegingsapparaat en kunnen gewrichten gevoeliger worden voor blessures. Paarden die te veel op stal staan, kunnen ook stalbenen krijgen. Vocht en afvalstoffen hopen zich op in de onderbenen doordat de bloedsomloop niet gestimuleerd wordt. Na tien minuten stappen zijn deze stalbenen meestal weer verdwenen.
Zelfs darmactiviteit wordt door beweging gestimuleerd. Een beperking van bewegingsvrijheid, betekent een verstoring van de darmactiviteiten en verhoogt de kans op koliek. In een te kleine stal is de kans op verwondingen groter. Als het paard een keer achteruit trapt, kan bijvoorbeeld een piephak ontstaan.
Oorzaak: gebrek aan hygiëne
Zelfs een matige hygiëne in de stal kan al problemen veroorzaken aan de hoeven. Voorbeelden van aandoeningen zijn rotstraal en hoefzweren. Slechte hygiene verhoogt daarbij de kans op virusinfecties.
Oorzaak: gebrek aan frisse lucht
Stof en ammoniakdampen zijn erg slecht voor de gevoelige luchtwegen van het paard en kunnen ernstige aandoeningen veroorzaken zoals keelontsteking en bronchitis. Worden deze aandoeningen dan ook nog verwaarloosd, dan kan het paard dampig worden, wat vergelijkbaar is met astma.
Oorzaak: verkeerde voeding
Koliek, maagzweren, diarree, hoefbevangenheid en spierbevangenheid worden vaak veroorzaakt door het voeren van beschimmeld of stoffig voer, te weinig ruwvoer, te veel voer of te weinig voerbeurten.
Bron: Boek Paard&Welzijn - Alles over de verzorging van het paard, uitgave KNHS
Categorie: stalbenen, huisvesting, rotstraal, bewegingsvrijheid