­ Huisvestingsvormen - KNHS

Huisvestingsvormen

De huisvesting moet voldoen aan de natuurlijke behoeften van het paard. Zorg in ieder geval voor voldoende beweging, frisse lucht, veel kleine porties eten en gezelschap van soortgenoten.

Weidegang
Een ruime weide met beschutting tegen extreme weersomstandigheden is de meest natuurlijke vorm van huisvesting voor het paard. In Nederland krijgen vooral groepen jonge paarden in de opfokperiode volledige weidegang, maar elk paard kan in principe dag en nacht in de weide worden gehouden zolang hij maar kan schuilen tegen regen,wind en zon. Weidegang is de meest natuurlijke huisvesting, maar niet altijd mogelijk. In dat geval zijn er verschillende andere mogelijkheden. 

Groepshuisvesting en loopstallen
Voor grotere 'vaste' groepen paarden is een loopstal heel geschikt. Dit is een grote gemeenschappelijke ruimte die paarden behalve sociaal contact ook meer bewegingsvrijheid biedt. In de opfokperiode verhuizen fokmerries en jonge paarden 's winters vaak naar een loopstal als de weide te drassig wordt. Verschillende kleine groepen paarden kunnen ook in een gemeenschappelijk onderkomen verblijven. Dit is ook een soort loopstal, onderverdeeld in meerdere ruimten, zoals een eet- en liggedeelte, zodat de paarden gestimuleerd worden om meer te bewegen.

Boxen
De meeste rijpaarden staan in een box of stal. Het is een verblijf voor één paard en biedt, als het goed is, een droge, schone ligplaats met voldoende ventilatie en licht. Open stallen hebben de voorkeur. Dit zijn stallen die aan een paddock grenzen en het paard de keuze geven binnen of buiten te zijn. Het biedt veel frisse lucht en bewegingsruimte. De drink-, eet- en ligplaats zijn dan bijvoorbeeld alleen te bereiken door buiten om te lopen. Soms is een dichte stal de enige optie. Geen nood, ook die stal kan aan de natuurlijke behoeften tegemoet komen. Misschien kun je de bovenste helft van dichte wanden vervangen door spijlen, zodat paarden elkaar kunnen zien. Zet zoveel mogelijk de bovendeur open zodat je paard niet alleen afleiding, maar ook lekker veel frisse lucht heeft.

Categorie: huisvesting, stal, loopstal

Ander Nieuws

  • Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
    Liveblog KNHS Indoorkampioenschappen 2023 - Week 4, dag 2
  • Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
    Inschrijving WK Jonge Dressuurpaarden geopend
  • Brochure afdelingsdressuur 2018 online
    Brochure afdelingsdressuur 2018 online