­ Stalklimaat - KNHS

Stalklimaat

Het stalklimaat wordt bepaald door lucht en ventilatie, de inhoud van de ruimte, licht, temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Maar ook strooiselsoorten en hygiëne hebben een grote invloed. Een slecht stalklimaat kan luchtwegproblemen veroorzaken bij het paard en deze aandoeningen zijn in veel gevallen niet meer te genezen. Goede ventilatie is dus van levensbelang voor paarden.

Je kunt op twee manieren ventileren: op de natuurlijke manier met open ramen, deuren en een open nok, of mechanisch met ventilatoren. Natuurlijke ventilatie lijkt een voor de hand liggende keuze, maar dat is niet zo. Het werkt immers beduidend minder als het windstil is. Een luchtstroom in de stal laat zich sturen. Frisse lucht komt binnen via deuren en openingen in de wanden. Deze lucht wordt opgewarmd door de paarden en stijgt dan samen met afvalgassen zoals ammoniak boven naar de nok, waar het naar buiten verdwijnt via een opening. Wanneer de lucht in de stal onvoldoende wordt afgevoerd, kan het de luchtwegen van het paard schaden. Wanneer de luchtstroom te snel voorbij trekt, ontstaat tocht en kan het paard verkouden worden en gaan hoesten. Ook licht is onderdeel van het stalklimaat. Met lichtdoorlatende platen in het dak en voor de ramen kun je veel daglicht binnen laten komen.

Licht heeft bovendien een goede invloed op de stofwisseling van paarden en de vruchtbaarheid van merries. De staltemperatuur moet de buitentemperatuur volgen, maar wel de extremen verminderen. De temperatuur op stal moet zowel de verschillen van de jaargetijden volgen, als de verschillen tussen dag en nacht. De optimale temperatuur voor paarden die prestaties moeten leveren, ligt tussen de tien en vijftien graden Celsius. Voor paarden in de opfok mag dit wat lager zijn.

De meeste sportpaarden hebben overigens ook geen enkel probleem met een wat lagere temperatuur. Een goede luchtvochtigheid maakt het stalklimaat compleet. De aanbevolen relatieve luchtvochtigheid in de stal is zestig tot tachtig procent. Dit kun je eenvoudig meten met een hygrometer. Vochtige en warme lucht is erg slecht, omdat virussen zich dan optimaal kunnen verspreiden. Bedenk dat het paard door te ademen en zweten per dag zes tot tien liter water verdampt. Stalventilatie helpt tegen een bedompte lucht.

Ander Nieuws

  • Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
    Thamar Zweistra derde in WB-wedstrijd Madrid
  • Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
    Gouden WK-team Paradressuur, zilveren WK-springteam, Sanne Voets en van Joyce van Rooijen-Heuitink maken kans op Sportprijzen NOS | NOC*NSF
  • IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm
    IJsbrand Chardon tweede in Wereldbeker Stockholm