­ Aanvullingen of supplementen - KNHS

Aanvullingen of supplementen

Olie
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden. Paarden die langdurige inspanningen leveren waarbij het uithoudingsvermogen stevig wordt aangesproken, halen extra energie uit krachtvoer waaraan olie is toegevoegd. Denk hierbij aan disciplines als endurance, eventing, mendurance en samengestelde mensport. Geef olie eerst in een kleine hoeveelheid en voer dit langzaam op.

Liksteen of zoutblok
Ook een liksteen of zoutblok in de stal is een goede aanvulling op het rantsoen. Het geeft het paard namelijk de gelegenheid naar eigen wens wat extra zout te nemen. Zeker paarden die zich regelmatig in het zweet werken, hebben hier behoefte aan.

Maïsmeel
Maïsmeel bevat veel zetmeel en kan een paard in korte tijd wat dikker maken. Let op: in tegenstelling tot maïsmeel zijn snijmaïs of maïskolven door een paard slecht te verteren.

Vitamine en mineralen
Als paarden erg zwaar werk leveren, herstellend zijn van een ziekte of als het paard alleen ruwvoer krijgt en daarop onvoldoende in conditie blijft, kun je hem extra vitamine en mineralen geven.

Snoepjes en extraatjes
Wortelen, suikerbieten en appels vallen onder de extraatjes. En paarden houden wel van een lekker hapje. Wortelen of suikerbieten zijn dan een lekker en gezonder tussendoortje dan suikerklontjes. Een halve kilo wortelen met een handvol gesneden luzerne is helemaal een traktatie! Zorg er bijvoorbeeld voor dat de wortels vers zijn en bewaar ze koel. Maak suikerbieten eerst schoon door het zand eraf te borstelen. Appels bevatten meer suiker en meer zuren dan wortels. Van te veel appels kan het paard diarree krijgen.

Ander Nieuws

  • Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
    Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
  • Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
    Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
  • IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede
    IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede