­ Krachtvoer - KNHS

Krachtvoer

Paardenvoer is grofweg te verdelen in ruwvoer, krachtvoer, aanvullingen en extraatjes. Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie.

Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen. Er zijn verschillende soorten krachtvoeders zoals granen, brok en muesli.

 • Voorbeelden van granen en graanproducten zijn haver, gerst, tarwe, spelt en maïs. Pas wel op als je dit voert, want te veel granen kan tot voedingsstoornissen leiden zoals koliek en hoefbevangenheid. Laat de dierenarts of voerfabrikant je adviseren.
 • Brokken en muesli’s zijn eigenlijk mengvoeren. Ze bestaan uit verschillende grondstoffen. Vaak worden er veel granen of graanproducten voor gebruikt, zoals haver, gerst, tarwe en maïs. Daar worden dan mineralen en vitaminen in de gewenste verhoudingen aan toegevoegd.
 • In muesli vind je die toegevoegde mineralen en vitaminen vaak terug in de vorm van kleine korreltjes. Soms wordt er bietenpulp in mengvoer gebruikt. Het is smakelijk en voedzaam, maar kan in ongeweekte vorm ook slokdarmverstopping veroorzaken.

Ander Nieuws

 • Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
  Springruiters TeamNL vierde in FEI Nations Cup finale Barcelona
 • Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
  Springruiters TeamNL naar finaleronde in Barcelona
 • IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede
  IJzersterk deelnemersveld Military Boekelo-Enschede