­ Krachtvoer - KNHS

Krachtvoer

Paardenvoer is grofweg te verdelen in ruwvoer, krachtvoer, aanvullingen en extraatjes. Krachtvoer heeft een hogere voedingswaarde dan ruwvoer. Die voedingsstoffen zijn nodig als het paard moet werken, want uit ruwvoer alleen haalt hij dan onvoldoende energie.

Maar ook een paard dat niet hoeft te werken heeft een kleine hoeveelheid krachtvoer nodig voor de vitaminen en mineralen. Er zijn verschillende soorten krachtvoeders zoals granen, brok en muesli.

 • Voorbeelden van granen en graanproducten zijn haver, gerst, tarwe, spelt en maïs. Pas wel op als je dit voert, want te veel granen kan tot voedingsstoornissen leiden zoals koliek en hoefbevangenheid. Laat de dierenarts of voerfabrikant je adviseren.
 • Brokken en muesli’s zijn eigenlijk mengvoeren. Ze bestaan uit verschillende grondstoffen. Vaak worden er veel granen of graanproducten voor gebruikt, zoals haver, gerst, tarwe en maïs. Daar worden dan mineralen en vitaminen in de gewenste verhoudingen aan toegevoegd.
 • In muesli vind je die toegevoegde mineralen en vitaminen vaak terug in de vorm van kleine korreltjes. Soms wordt er bietenpulp in mengvoer gebruikt. Het is smakelijk en voedzaam, maar kan in ongeweekte vorm ook slokdarmverstopping veroorzaken.

Ander Nieuws

 • Advies voor paarden vanuit Valencia, de Sunshine Tour of elders op weg naar Nederland
  Advies voor paarden vanuit Valencia, de Sunshine Tour of elders op weg naar Nederland
 • CAI3* Kronenberg verplaatst naar mei en voegt 2* toe
  CAI3* Kronenberg verplaatst naar mei en voegt 2* toe
 • KNHS en FNRS volgen advies Sectorraad Paarden naar aanleiding van uitbraak Rhinopneumonie in Valencia
  KNHS en FNRS volgen advies Sectorraad Paarden naar aanleiding van uitbraak Rhinopneumonie in Valencia