­ Atypische myopathie - KNHS

Atypische myopathie

Atypische myopathie is een zeer ernstige spieraandoening, die vooral in het najaar optreedt met slecht weer bij (vooral jonge) dieren met weidegang. De ziekte kan acuut beginnen en zich soms zo snel ontwikkelen dat paarden met deze aandoening dood gevonden worden. Vaak treft de aandoening meerdere dieren uit een koppel. Reden genoeg om paardeneigenaren en dierenartsen attent te maken op de symptomen, risico's en maatregelen.

Atypische myopathie ontstaat meestal als gevolg van het opnemen van bladeren (hele jaar), zaden (najaar) of spruiten (voorjaar) van de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus). Met name in de zaden kunnen hoge concentraties hypoglycine-A zitten en dit toxine veroorzaakt een enzymstoring in de spieren.

Symptomen

Paarden met atypische myopathie lopen stijf en pijnlijk of kunnen helemaal niet meer staan en plassen koffiekleurige urine. Zodra je deze symptomen ziet is het belangrijk zo snel mogelijk een dierenarts te waarschuwen en het paard rust te geven en warm te houden. Lees meer over atypische myopathie in deze artikelen uit Paard&Sport en In de Strengen(PDF):

Categorie: atypische myopathie

Lees ook:

Ander Nieuws

  • #WoensdagWelzijnsWeetje Atypische myopathie
    #WoensdagWelzijnsWeetje Atypische myopathie
  • Pas op voor eikels en eikenblad in de wei
    Pas op voor eikels en eikenblad in de wei
  • Atypische myopathie steekt weer de kop op
    Atypische myopathie steekt weer de kop op