Een kleine verwonding overkomt ieder paard of pony wel eens, bijvoorbeeld een schaafwond van een iets te ruig speelkwartiertje in de wei. Oppervlakkige schaafwondjes kun je meestal zelf behandelen. Lees hier hoe je dat het beste kunt doen. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.
Je haalt je paard uit de wei en ziet het al, hij heeft een wondje. Wat kun je het beste doen?
EHBO bij kleine wondjes
Wanneer bel je wel meteen je dierenarts?
Tetanus
Elk paard in Nederland zou ieder jaar moeten worden gevaccineerd voor influenza en meestal zit tetanus daar bij in. Bij een verwonding is het van groot belang om even na te kijken of het paard voldoende is gevaccineerd. Dat houdt in dat de tetanusvaccinatie in principe niet ouder mag zijn dan 2 jaar. Als de tetanusvaccinatie wel iets ouder is, is het verstandig een herhalingsvaccinatie te laten geven (‘booster’). Als het paard langer geleden of nog nooit tegen tetanus is gevaccineerd, zal de dierenarts vaak besluiten om ook tetanusserum te geven. Daar zitten de antistoffen al direct in en die hoeft het paard dan niet eerst aan te maken. Lees hier meer over tetanus.
Vraag advies
Kleine verwondingen kunnen zeer ernstig zijn en grote verwondingen kunnen erg meevallen. Vraag dus, als je zelf niet erg ervaren bent, altijd advies. De eerste uren is er nog veel te redden. Beter een keer te vaak overlegd dan te laat. Lees hier meer over verwondingen.
EHBO-cursus
Als je meer wilt leren over verwondingen kun je bij de KNHS een cursus EHBO bij paarden volgen. Kijk voor het actuele cursusaanbod in de Opleidingen & Evenementenkalender op MijnKNHS.
Deze informatie is afkomstig uit het boek EHBO paard. Dit boek boordevol up-to-date informatie vind je in de webshop van de KNHS. Een ideaal naslagwerk voor jezelf of om weg te geven.
Tekst en beeld: Eigendom KNHS, overname niet toegestaan.
Categorie: EHBO-paard, wondjes