Teveel calamiteiten ontstaan door ‘stommiteiten’ en hadden kunnen worden voorkomen! Daarom geven we in de uitleg van onderstaande situaties waar mogelijk ook algemene tips voor preventie. Blijf leren en bedenk ook na een calamiteit steeds hoe een soortgelijk ongeluk in de toekomst voorkomen kan worden en handel ernaar!
Een paard kan verstrikt raken in draad, touw, houten planken, spijlen, enzovoort. Denk bijvoorbeeld aan een aangespannen combinatie te water. Een vastzittend paard zal in zijn paniek vechten om vrij te komen, al verwondt het zich hierdoor steeds erger.
Probeer het vechtende paard tot rust brengen: praat met een kalmerende stem tegen het dier. In ernstige gevallen kan het nodig zijn dat de dierenarts een spierverslappend, rustgevend middel toedient.
Zodra het paard enigszins rustig is kan het losgemaakt worden. Hóe, is afhankelijk van de situatie. Belangrijk is dat je zelf kalm blijft.
Let op: wees bedacht op onvoorspelbare reacties zodra het paard voelt dat het bevrijd is: het kan beduusd blijven staan of juist wild bewegen. Kortom, elke denkbare reactie is mogelijk! Inspecteer het paard zorgvuldig op verwondingen. Lijkt alles in orde, dan herhaal je de inspectie korte tijd later. Sommige verwondingen worden pas later duidelijk.
Stallen: gebruik uitsluitend deugdelijke materialen, let op de juiste afstanden tussen spijlen en voorkom gleuven en kieren onder de deuren. Denk hierbij ook aan de onderste grendel van staldeuren. Indien deze niet wordt gesloten en het paard trapt tegen de deur, dan kan het met de voet beklemd raken. Weide en paddock: gebruik uitsluitend deugdelijk afrasteringmateriaal: sterk, zichtbaar
en hoog met afgeronde hoeken. Plaats de afrastering zoveel mogelijk langs natuurlijke grenzen (sloten, heggen, bosranden, enzovoort) en controleer de weide en paddock op zwerfvuil, (prikkel)draadresten, enzovoort.
Overname tekst- en beeldmateriaal niet toegestaan
Categorie: EHBO, Vastzitten, Paard zit vast, Calamiteiten