­ EHBO: De ademhaling - KNHS

EHBO: De ademhaling

De uitwendige ademhaling begint in de neus. Een paard kan in tegenstelling tot mensen niet door de mond ademhalen. De lucht komt daarom alleen binnen via de neusholte.

Als we het hebben over de ademhaling van het paard dan gaat het om het aantal ademtochten per minuut (ademfrequentie, dus hoe vaak ademt het paard) en om het type ademhaling.

De normale ademfrequentie van een paard in rust is 8 – 14 ademtochten per minuut. In- en uitademen telt samen als één ademhaling. Bij inspanning kan de adem frequentie enorm oplopen tot wel circa 130 ademslagen per minuut! Bij een goed getraind paard is de ademfrequentie binnen een half uur na afloop van de arbeid weer normaal.

Welke ademtypes zijn er allemaal?

 • Normaal ademtype
 • Afwijkend ademtype: borstademhaling
 • Afwijkend ademtype: buikademhaling
 • Afwijkend ademtype: oppervlakkige ademhaling

De normale ademhaling is een combinatie van borst- en buikademhaling. Bij de borstademhaling zie je de meeste beweging in de borstkas (de ribben), bijvoorbeeld wanneer het paard buikpijn heeft.
Bij buikademhaling zie je de meeste beweging in de buik, bijvoorbeeld wanneer een paard pijn heeft in of aan de borst. Buikademhaling zie je ook benauwdheid. Dan ‘knijpt’ het paard na met de buik. Dit zie je bijvoorbeeld bij een dampig paard.
Bij een oppervlakkige ademhaling is de frequentie hoog en de diepte gering.

Hoe kun je zelf de ademhaling van je paard opnemen?

Voor een goede beoordeling van de ademhaling ga je op een veilige afstand schuin achter het paard staan. Je let op de beweging van de ribben (borstkas) en de flanken (buik). Kijk eerst even goed naar beweging van de ademhaling en als je dit goed kunt zien start je met tellen. Normaal neem je de ademtochten gedurende 15 seconden op en vermenigvuldig je de waarden met 4. Dan heb je de waarden per minuut. Als de ademhaling erg onregelmatig is dan kun je beter gedurende één minuut de ademhaling opnemen.

 

Deze informatie is afkomstig uit het boek EHBO paard, uitgave KNHS 2017
Het eerste complete officiële boek over de gezondheid en eerste hulpverlening van je paard. Iedere paardenliefhebber wil dit boek in de kast hebben staan! Het boek vind je in de KNHS webshop. In het boek wordt op eenvoudige en begrijpelijke wijze in vijf delen ingegaan op de lichaamsbouw en lichaamsfuncties, het lichamelijk onderzoek, aandoeningen, verbandleer en toedienen van medicijnen. 
Een ideaal naslagwerk voor jezelf of om weg te geven.

Webshop

Ander Nieuws

 • Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
  Harrie Smolders wint vijfsterren Grote Prijs Sankt Gallen
 • TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
  TeamNL Eventing vierde in Nations Cup Millstreet
 • Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen
  Springruiters TeamNL winnen EEF Nations Cup in Drammen