­ Koliek - KNHS

Koliek

Het lijkt zo simpel. Je rekent het voederrantsoen uit en geeft het juiste voer in de juiste volgorde, goed verspreid over de dag en in kleine porties. Het lijkt inderdaad simpel, maar dat is het niet, want er gaat regelmatig wat mis. Koliek is bijvoorbeeld een veel voorkomend probleem en tachtig tot honderd procent van de koliekgevallen heeft te maken met verzorging en voeding!

Naast verstand over voeding, heb je daarom ook kennis over ziekten nodig. Alleen dan kun je problemen herkennen en de dierenarts inschakelen. Wat moet je dus weten over koliek? Het kan een kramp zijn, een verstopping, ontsteking, verlamming of zelfs een liggingsverandering van darmgedeelten. Het is allemaal koliek en het paard krijgt in al die gevallen buikpijn. De meeste koliekaanvallen worden veroorzaakt door voer van slechte kwaliteit, beschimmeld of stoffig voer, te weinig ruwvoer, te veel krachtvoer ineens of een slechte verdeling van het voer over de dag, het eten van zand, of het drinken van te veel koud water in één keer.

Koliek kan ook het gevolg zij van een wormbesmetting en een slecht onderhouden gebit. De symptomen variëren van niet willen drinken en eten of traag eten, tot omkijken naar de buik, gestrekt staan, krabben met de voorbenen en slaan naar de buik. Maar je moet zelfs bedacht zijn op iets subtiels als het zwiepen met de staart en flemen. Nog meer aanwijzingen: het paard blijft liggen, terwijl andere paarden in de omgeving bezig zijn.

Afwisselend liggen en opstaan is nog een aanwijzing, net als rollen en zich op de grond laten vallen. En soms probeert het paard te mesten of te plassen. Kort gezegd: het paard gedraagt zich erg onrustig. Soms kreunt of steunt hij daarbij. De verschijnselen treden meestal plotseling op en kunnen nogal in hevigheid verschillen. Er bestaat overigens lang niet altijd een direct verband tussen de ernst van de verschijnselen en de ernst van de aandoening.

Als een paard koliekachtige verschijnselen vertoont, moet je met spoed de dierenarts bellen. Liggingsverandering van darmgedeelten is een zeer kritieke vorm van koliek en vaak biedt alleen een spoedoperatie redding. Let op: soms mest het paard een keer, maar dat is geen reden om opgelucht adem te halen. Vaak is dat mest die nog in het laatste deel van de darm zat. Het mesten zegt niets over de ernst van de koliek. De pols van het paard wel! Een paard met een pols van 60 slagen per minuut is een spoedgeval.

Categorie: koliek

Ander Nieuws

  • Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
    Jur Vrieling beste ruiter van Jumping Amsterdam
  • #Welzijnsweetje zandkoliek
    #Welzijnsweetje zandkoliek
  • Zandkoliek: check je paard met de mesttest
    Zandkoliek: check je paard met de mesttest