­ Spieren - KNHS

Spieren

Het paard heeft ongeveer 700 (skelet)spieren; dit is zo’n 40-50% van zijn totale lichaamsgewicht! Deze skelet/lichaamsspieren van het paard zijn van groot belang. Deze zorgen er namelijk voor dat het paard zichzelf kan voortbewegen. Dit is niet alleen erg belangrijk voor het paard, maar in zekere zin ook voor ons. Wij willen graag dat ons paard/onze paarden goed presteren, en dit kan alleen als de spieren in goede conditie zijn en goed functioneren.

Er zijn drie soorten spieren te vinden bij het paard:

  • Gladde spieren
  • Hart spierweefsel
  • Skelet spieren

Elke spier is opgebouwd uit heel veel kleinere spierbundeltjes, en deze spierbundeltjes zijn weer opbouwd uit honderden spiervezels. Een enkele spier kan dus bestaan uit 1 miljoen spiervezels! Deze spiervezels zijn weer opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten  worden  gevonden  in  alle  levende  cellen  en  zijn  daarom  een  belangrijke  component  om  rekening  mee  te  houden  in  het  voedingspatroon.

Opbouw van een spier

Eiwitten hebben veel verschillende functies in het lichaam, het zijn namelijk de bouwstenen van het lichaam. Daarmee  zorgen  ze  voor  structuur  in  bijvoorbeeld  haren,  huid,  nagels,  pezen  en  ligamenten.  En dus ook voor de opbouw van spiermassa. Omdat eiwitten zo een belangrijke rol spelen in het lichaam, betekent dit dat er  altijd  een  behoefte  is  voor  eiwit  in  het  dieet  en  niet  alleen  tijdens  periodes  van  groei/lactatie.  Het  lichaam  is  altijd  bezig  met  het  vernieuwen  van  cellen  voor  bijvoorbeeld  de  huid/haar/spieren  en  daarom  is  het  ook  voor  een  volwassen  paard belangrijk  om  voldoende  eiwitten  binnen  te  krijgen: dit wordt de onderhoudsbehoefte genoemd.

Eiwitten  worden  gemaakt  van  een  groep  van  20  aminozuren,  waarvan  er  ongeveer  10  essentieel  zijn  voor  dieren.  Dit  verschilt  echter  per  diersoort,  in  het  geval  van  het paard  betekent  dit  dat  er 9  essentiële  aminozuren  zijn. Het  lichaam  kan  verschillende  aminozuren  zelf  maken,  mits  er  voldoende  bouwstenen  worden  gevonden  bij  de  koolhydraten  en  vetten,  en  mits  er  maar  voldoende  stikstof  wordt  aangevoerd  in  het  voedsel.    Aminozuren  kunnen  essentieel  en  niet-essentieel  zijn:  essentiële  aminozuren  kunnen  niet  door  het  lichaam  zelf  worden  aangemaakt  en  moeten  daarom  door  middel  van  voeding  aan  het  lichaam  geleverd  worden,  niet-essentiële  aminozuren  aan  de  andere  kant  kunnen  door  het  lichaam  zelf  gemaakt  worden  en  hoeven  daarom  niet  perse  in  de  voeding  aanwezig  te  zijn.  Het  aminozuur  bestaat  uit  een  bepaalde  compositie  van  koolstof,  waterstof  en  zuurstofatomen,  maar  daar  zijn  stikstofatomen  aan  toegevoegd.  Wanneer  aminozuren  aan  elkaar  worden  gekoppeld  ontstaat  er  een  eiwit.  Op  deze  manier  kan  er  een  onbeperkt  aantal  eiwitten  gevormd  worden  in  het  lichaam.

De 9 essentiёle amino zuren zijn: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptofaan, valine. In sommige gevallen wordt arganine ook gezien als een essentieel aminozuur. Bij dieren die in de groei zijn, kan het lichaam soms niet voldoende aanmaken en dan is het noodzakelijk dat arginine voldoende aanwezig is in het rantsoen. In dit geval zijn er dan 10 essentiële aminozuren.

Lysine is  het eerst limiterende aminozuur. Dit betekent dat de hoeveelheid lysine in de voeding bepaalt hoeveel aminozuren er daadwerkelijk gebruikt worden. Op het moment dat je bijv. voeding geeft wat heel hoog in eiwitten en aminozuren zit, maar laag in lysine, zullen deze aminozuren toch niet voldoende opgenomen en gebruikt kunnen worden, omdat lysine limiterend is. In de meeste ruwvoer en bix/muesli’s wordt lysine als eerst limiterend gezien, en threonine als tweede. In legumes (lucerne, soja) wordt methionine vaak als eerst limiterend gezien.

Welke paarden hebben baat bij extra amino zuren:

  • Jonge paarden die net in training staan
  • Paarden die omhoog gaan in training (hogere intensiteit/duur)
  • Paarden die herstellen van bijvoorbeeld blessures
  • Fokmerries die meer eiwitten nodig hebben
  • Paarden die op boxrust staan, maar die niet terug moeten vallen in bespiering
  • Oudere paarden die terugvallen in conditie

Spieren hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen en om te groeien. Om dit te kunnen hebben spieren de juiste bouwstenen nodig: eiwitten en aminozuren!
Een paard zal toenemen in bespiering wanneer deze correct getraind wordt. Spieren zullen groeien wanneer de spiervezeltjes kapot gaan, en daarna weer kunnen herstellen. Dit herstellen is van groot belang; als een spier niet goed kan herstellen (bijv. niet genoeg nutriënten of te weinig rust) zullen de spiervezels niet gemaakt worden en dus ook niet groeien. Er kunnen alleen nieuwe spiervezeltjes aangemaakt worden als het paard voldoende nutriënten binnenkrijgt, met de juiste compositie. Een paard wat bijvoorbeeld niet voldoende eten krijgt, zal daarom ook niet aankomen in spiermassa, maar juist zijn spiermassa gaan gebruiken om het lichaam te laten functioneren.

Bron: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Boehringer Ingelheim, Partner van de KNHS op het gebied van paardenwelzijn.

 

- - - ADVERTORIAL - - - ADVERTORIAL - - - ADVERTORIAL - - -

Equitop Myoplast

  • Equitop Myoplast is een aminozuur supplement speciaal ontwikkeld om spieropbouw te ondersteunen
  • Focust op spiergroei (niet op gewichtstoename dmv vet/olie)
  • Het is gemaakt met een combinatie van 18 amino zuren gehaald uit een zoetwateralg genaamd Spirulina, waaronder 9 essentiële aminozuren
  • essentiële aminozuren die gegeven worden zijn o.a.: L-Lysine, L-Threonine, DL-Methione en L-Tryptofaan (en meer)
  • Deze aminozuren zijn omgeven door een parel granule met suiker-coating welke goed gegeten wordt door paarden
  • Vrij van doping

Spirulina is een blauw/groene zoetwater alg die ook anti-allergische eigenschappen heeft op grond van in vitro en in vivo experiment (Kellon, 2006). Spirulina wordt gezien als een product wat erg veilig is voor gebruik.



Een voordeel van het voeren van zoetwater algen, zoals Spirulina platensis, is dat deze erg hoog in eiwitten zitten. Nu weten we inmiddels dat eiwitten de bouwstenen zijn van het lichaam, maar dat ook de compositie van aminozuren een grote rol spelen.
Spirulina bestaat voor 46-63 % uit eiwitten, 8-14% uit koolhydraten en 4-9 % uit vetten (% van dagelijkse behoefte) (Becker, 2007). Dit betekent dat het voeren van Spirulina goed is voor spieropbouw, zonder dat dit meteen zorgt voor extra gewicht, omdat het aandeel in vetten en koolhydraten laag is.

Nu is het niet alleen belangrijk dat er voldoende eiwitten in het dieet zitten, maar ook het aandeel van aminozuren is belangrijk. Op het moment dat er veel eiwitten gevoerd worden, maar de compositie van aminozuren is niet ideaal, kan het zijn dat het lichaam de eiwitten niet goed kan omzetten in spiermassa. Onderzoek heeft aangetoond dat vertakte aminozuren goed worden gebruikt door het lichaam voor energie in de spieren. Dit zorgt er voor dat wanneer deze aminozuren in de voeding aanwezig zijn dit een positief effect heeft op sport prestaties (Lal & Chugh, 1995). Er zijn drie vertakte aminozuren:
- Leucine
- Isoleucine
- Valine

De zoetwater alg Spirulina platensis bevat, in verglijking met andere eiwitbronnen zoals lucerne of soyabonen, een hoger aandeel van deze vertakte aminozuren. Dit betekent dat Spirulina niet alleen een goede bron is van eiwitten, maar ook van de juiste aminozuren. En dit verbetert weer de sportprestaties (meer spieropbouw, betere energie synthese in de spieren, minder vermoeidheid).
Spirulina bevat 6.7 g/100g protein Isoleucine, 9.8 g/100g protein Leucine en 7.1 g/100g protein Valines in vergelijking met 5.3 Ile;7.7 Leu en 5.3 Val in sojabonen.

  • Becker, E.W. (2007) Micro-algae as a source of protein, Biotechnology Advances, 25, 207-210
  • Kellon (2006) Use of the herb gynostemma pentaphyllum and the Blue-green algae Spirulina platensis in horses, Proceedings of the 3rd EENHC, Ghent University, Merelbeke, Belgium
  • Harbans Lal, Kiran Chugh(1995) Metabolic and regulatory effects of branched chain amino acid supplementation, Nutrition Research, Volume 15, Issue 11, 1717-1733,

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders