­ Verwondingen - KNHS

Verwondingen

Heeft een paard een wond? Laat er naar kijken door iemand die er verstand van heeft. Oppervlakkige schaafwonden kunnen meestal wel zonder tussenkomst van een dierenarts worden verzorgd. Bij diepere wonden zijn al snel hechtingen of verband nodig en daarvoor moet de dierenarts komen.

Als de huid kapot is, kan er vuil naar binnen dringen. De wond kan dan geïnfecteerd raken. Oppervlakkige wonden kunnen worden schoongespoeld met kraanwater. Bij diepere wonden is afspuiten geen goed idee, want daardoor drogen de wondranden uit en wordt het voor de dierenarts lastiger om deze te hechten. Gebruik géén wondspray of ontsmettingsmiddel. Dat maakt hechten onmogelijk en sluit vuil in de wond. Bloeden lijkt vaak erg, maar het zorgt ervoor dat vuil uit de wond spoelt. Als een paard hevig bloedt, is het zaak dit te stoppen met een knevelverband. Dat is een verband dat strak zit en het bloedvat ‘afknelt’, zodat het bloeden stopt. Als de wond aan de benen van een paard zit, moet je het verband vlak boven de wond aanleggen, niet in de wond zelf. Een knevelverband mag nooit langer dan 30 minuten blijven zitten, anders stagneert de doorbloeding van het been. Maak het even los en leg het na een paar minuten weer aan.

In onderstaand artikel uit Paard&Sport kun je meer lezen over verwondingen.

Als je meer wilt leren over verwondingen kun je bij de KNHS een cursus EHBO bij paarden volgen. Kijk voor het actuele cursusaanbod in de Opleidingen & Evenementenkalender op MijnKNHS.

Foto: Diepe wond doordat het paard de automatische drinkbak op stal kapot had getrapt (paard is volledig hersteld).

 

Categorie: wond, verwondingen, EHBO, schaafwonden, verband, hechtingen, infectie

Ander Nieuws

  • Cursus EHBO Paard (VOL)
    Cursus EHBO Paard (VOL)
  • Cursus EHBO bij paarden op 1 februari 2019
    Cursus EHBO bij paarden op 1 februari 2019
  • #WoensdagWelzijnsWeetje Zoönose
    #WoensdagWelzijnsWeetje Zoönose