­ West-Nijl virus - KNHS

West-Nijl virus

Het West-Nijl virus is een door muggen overgebracht virus dat ziekte veroorzaakt bij mensen en dieren. Na eerdere uitbraken in Afrika, de VS, Italië, Oostenrijk en Duitsland is in september 2020 door het RIVM bekend gemaakt dat het Westnijlvirus (WNV) ook in Nederland is aangetroffen. Mensen en paarden kunnen geïnfecteerd raken als ze worden geprikt door een besmette mug.

Symptomen
Een Westnijlinfectie bij het paard kan volledig zonder symptomen verlopen, maar kan ook algemene symptomen zoals koorts, sloomheid, niet eten of wat lichte koliek geven. Soms kunnen ook neurologische symptomen optreden zoals spiertrillingen, ataxie en gedragsveranderingen. In het ergste geval raken paarden verlamd en komen te overlijden of moeten worden geëuthanaseerd.

Ongeveer 70% van de paarden die neurologische symptomen hebben verbeteren. Het herstel kan maanden duren en er kunnen restverschijnselen overblijven, zoals bijvoorbeeld ataxie. De verschillende ziektebeelden worden veroorzaakt door verschillende stammen van het West Nijl-virus, maar ook de mate van besmetting en de weerstand van het paard speelt een rol.


Diagnose & behandeling
Het Westnijlvirus kan vastgesteld worden door bloedonderzoek. Er is geen specifieke therapie tegen het Westnijlvirus. Als een paard ziek wordt, kan het alleen ondersteunend geholpen worden.


Verspreiding & preventie
De verspreiding van het Westnijlvirus verloopt via besmette muggen. Paarden en mensen zijn zogenoemde eindgastheren wat betekent dat zij nooit zoveel virus in hun bloed krijgen dat zij via een mug besmettelijk zijn voor een ander. Preventieve maatregelen voor paarden bestaan uit vaccineren en het voorkomen van muggenbeten.

Het voorkomen van muggenbeten kan bijvoorbeeld door gebruik van insectenwerende middelen en vliegendekens. Het is daarnaast verstandig om stilstaand water wat een goede broedplaats voor muggen is, zoveel mogelijk te voorkomen.


Vaccinatie
Er kan gevaccineerd worden vanaf 5-6 maanden leeftijd. De eerste keer moet er een basisvaccinatie plaatsvinden, 2 entingen met 3-6 weken tussentijd. Daarna dient de vaccinatie jaarlijks te worden herhaald, het liefst vlak voor het muggenseizoen (in april/mei) zodat paarden beschermd zijn tijdens de meest kritieke periode in augustus/september. Bescherming wordt bereikt 2-3 weken na de basisvaccinatie. Het is mogelijk om een individueel paard op een stal te vaccineren. Het is niet noodzakelijk om, zoals bij andere entingen tegen bijvoorbeeld influenza, de hele stal te vaccineren. Door te vaccineren is het paard beschermd. Het paard kan nog wel ziek worden maar het ziekteproces verloopt minder heftig. Voor mensen is er geen vaccin beschikbaar.


Advies
Eerder was het advies om een paard te vaccineren als het naar het buitenland gaat of waardevol is (emotioneel dan wel in financiële waarde). Nu is bekend dat het Westnijlvirus ook in Nederland is aangetroffen en is het mogelijk om je paard te beschermen. Overleg met je dierenarts wat in jouw geval verstandig is.

Onder deze pagina vind je een download met meest gestelde vragen en antwoorden over het West-Nijl virus.

 

 

 

 

 

Categorie: West-Nijl virus, West Nile Virus

Lees ook:

Ander Nieuws

  • Het muggenseizoen staat voor de deur, vaccineer jij je paard ook tegen het Westnijlvirus?
    Het muggenseizoen staat voor de deur, vaccineer jij je paard ook tegen het Westnijlvirus?
  • West Nijl-virus in Duitsland
    West Nijl-virus in Duitsland
  • Woensdag Welzijns Weetje: het West-Nijl virus
    Woensdag Welzijns Weetje: het West-Nijl virus