Koliek betekent paniek want het is een belangrijke doodsoorzaak bij paarden. Hoewel het in veel gevallen goed afloopt is het zaak de dierenarts er zo snel mogelijk bij te halen. Meestal is er sprake van krampen (krampkoliek) of een ophoping van gas (gaskoliek). Maar wist je dat je paard ook koliek kan krijgen door een teveel aan zand in de darmen? Lees hier hoe dit komt en belangrijker nog, hoe je dit voorkomt.
Wat is zandkoliek?
Een paard krijgt op verschillende manieren zand binnen. Paarden die grazen op korte weides trekken vaak het gras met wortel en al uit de grond waardoor ook het zand wordt opgenomen. In hooi of kuil vind je soms zand terug wanneer het gras zo kort mogelijk wordt gemaaid voor extra hooiopbrengst. Sommige paarden hebben de vervelende gewoonte zand op te likken. Er ontstaan problemen als het paard meer zand opneemt dan de darmen af kunnen voeren. Er blijft zand achter in de lager gelegen delen en bochten van de darmen en dat kan wel ophopen tot 50 kilo. De darmen kunnen niet meer goed functioneren en er zal zich meer zand ophopen. De gezondheid van het paard zal achteruitgaan. Het paard kan symptomen als lusteloosheid, vermagering, een opgezette buik, diarree en ongemak tijdens het rijden vertonen. De beweeglijkheid van de darmen neemt af en er ontstaat een verstopping of een ophoping van gas. Op een gegeven moment krijgt het paard hevige buikpijn oftewel koliek. De dierenarts kan de koliek behandelen en soms de oorzaak van de koliek bepalen. De diagnose ‘zandkoliek’ kan met zekerheid worden gesteld op een röntgenfoto.
Behandeling van zandkoliek
Als je paard koliek ten gevolge van zand heeft is het zaak dat dit wordt afgevoerd. Dat lukt vaak niet in één keer maar hier gaat een periode van behandeling overheen. De dierenarts kan paraffine toedienen wat een laxerende werking heeft. Het voordeel van paraffine is dat het niet wordt opgenomen door het lichaam. Vervolgens geef je het paard een kuur van minimaal een week met fijn gemalen psylliumzaadjes (ook wel vlozaad genoemd). Als deze vezels in aanraking komen met vocht ontstaat een gelachtige substantie die het zand in de darmen afvoeren. Een enkele keer is een operatie nodig.
Tip en Tricks om zandkoliek te voorkomen
Meer weten over dit onderwerp? Lees onderstaand artikel.
Categorie: zandkoliek, zand eten, mesttest, psyllium