­ Zonnebrand - KNHS

Zonnebrand

Net als mensen kunnen paarden ook verbranden in de zon. Paarden met een roze huid of dun behaarde witte aftekeningen zijn er gevoeliger voor. Zonnebrand komt met name op de neus en de benen voor en is vervelend en pijnlijk. Als een paard bijvoorbeeld op zijn neus is verbrand merk je dat pas een paar dagen later als er korsten op komen. Deze plekken jeuken en het paard zal schuren. Verwaarlozing van de eerste tekenen van zonnebrand kan leiden tot huidontstekingen en bacteriële infecties of gezwollen en pijnlijke benen.

Hoe kan je zonnebrand voorkomen?

Bied in de weide of paddock altijd beschutting tegen zonlicht, bijvoorbeeld door een schuilstal of bomen. Laat gevoelige paarden op de heetste en zonnigste momenten van de dag liever binnen, in ernstige gevallen kan je het paard ook alleen 's nachts buiten zetten.

Je kunt je paard insmeren met zonnebrandcrème, er bestaat zonnebrandcrème voor paarden maar je kunt ook zonnebrandcrème voor mensen gebruiken. Gebruik wel waterproof crème anders is het er zo af.

Om zonnebrand te voorkomen kun je ook een vliegenmasker met een neusflap gebruiken.

Wat te doen bij zonnebrand?

Als je paard erg verbrand is en er bijvoorbeeld blaren zijn ontstaan, is het verstandiger hem uit de volle zon te houden totdat de huid genezen is. In overleg met de dierenarts kan het paard met een speciale zalf worden behandeld. 

Let op fototoxiciteit

Wist je dat je paard ook een aandoening die op zonnebrand lijkt (fototoxiciteit) kan oplopen door het eten van giftige planten? Die planten kunnen direct toxisch zijn of leiden tot een verminderde leverfunctie, een ernstige aandoening waarbij vroegtijdig inroepen van diergeneeskundige hulp van belang is.

 

Deze informatie is afkomstig uit het boek EHBO paard. Dit boek boordevol up-to-date informatie vind je in de webshop van de KNHS. 

Webshop

 

Lees ook meer over zonnebrand in de PDF uit Paard&Sport!

 

Overname tekst en beeldmateriaal niet toegestaan.

Categorie: zonnebrand, verbande neus, welzijn, verzorging

Downloads:

Ander Nieuws

  • #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
    #Welzijnsweetje: Hoe herken je een gezond paard?
  • #Welzijnsweetje verharen
    #Welzijnsweetje verharen
  • #Welzijnsweetje rotstraal
    #Welzijnsweetje rotstraal