­ Webinar Artrose - KNHS

Webinar Artrose

Aan alle professionele paardenhouders,

Van harte welkom tijdens onze online informatieavond over Artrose bij het paard.

Tijdens deze lezing zullen alle ins and outs en de nieuwste informatie worden gedeeld over Artrose bij het paard door Esmee Smiet, paardendierenarts en Europees Specialist Interne Geneeskunde van het Paard.


Datum: 24 september 2020
Locatie: Online – link volgt na inschrijving
Tijd: 19:00 uur – 21:00 uur


Artrose is een chronisch probleem van het kraakbeen van het gewricht. Het is een van de meest voorkomende oorzaken van kreupelheid. Artrose zien we vooral in de benen maar het kan bijvoorbeeld ook voorkomen in hals en rug. Dankzij een gewricht kunnen botdelen soepel bewegen ten opzichte van elkaar. Het bestaat uit kraakbeen, het kapsel, gewrichtsvloeistof en twee botdelen. Aan het uiteinde van deze botdelen zit het kraakbeen. Het kraakbeen is glad. Het is een beetje elastisch en geeft daardoor schokdemping tijdens belasting. Het smeermiddel, de gewrichtsvloeistof, werkt ook mee aan het soepel langs elkaar bewegen van de delen. Het probleem is dat kraakbeen heel slecht herstelt. Het is niet goed doorbloed en groeit heel langzaam. Het slijt als meer beschadiging optreedt dan dat het herstelt. Die slijtage begint met heel kleine beschadigingen die hand in hand gaan met ontsteking in het gewricht. Door de ontsteking wordt ook de gewrichtsvloeistof meer en wateriger. Dit is aan de buitenkant te zien als overvulling van het gewricht. Dit leidt weer tot minder soepel langs elkaar heen glijden van het kraakbeen, wat leidt tot meer beschadiging. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waarin het kraakbeen alsmaar dunner wordt en de ontsteking zichzelf onderhoudt. Het gewricht beweegt steeds minder soepel en raakt meer overvuld. Dat veroorzaakt pijn. Die uit zich in kreupelheid. Als de kraakbeenafbraak verder doorgaat, zijn soms zelfs onderliggende veranderingen van het bot mogelijk. Dit langdurige en chronische proces noemen we artrose.


Tijdens deze lezing wordt o.a. dieper ingegaan op artrose bij paarden: wat is het, hoe ontstaat het, maar ook de nieuwste behandelmethoden en inzichten.


Schrijf u in via onderstaand inschrijfformulier. De lezing is alleen voor professionele paardenhouders en paardensporters. Vul alle velden in om toegang te krijgen tot het webinar. Aanmelden is mogelijk tot 22 september 23.59 uur. De link die toegang geeft tot de online locatie ontvangt u uiterlijk 24 september 12.00 uur. 

Aanmeldingsformulier webinar Atrose

Let op dit webinar is voor professionele paardensporters en houders

 

 

Ander Nieuws

  • Coronavirus en paardensport
    Coronavirus en paardensport
  • Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
    Corona-update: aanscherping maatregelen, avondklok ingesteld
  • Grondwerk: Met zes benen op de grond
    Grondwerk: Met zes benen op de grond