Dispensatie aanvragen

In sommige gevallen is het niet mogelijk of goed om jouw wedstrijden te rijden volgens het algemeen reglement en het disciplinereglement. Voor jouw paard of voor jezelf kan je dan dispensatie aanvragen. Je geeft de reden van de aanvraag aan en motiveert deze. Wij beoordelen dan of het dispensatieverzoek ook verleend kan worden.

Hierbij nemen we natuurlijk alle overwegingen mee. Jouw motivatie maar juist ook het welzijn en veiligheid van het paard. We maken de afwegingen zorgvuldig om tot een goed besluit te komen en jou van een goed antwoord te voorzien.

Dispensatie aanvragen
Voordat je een dispensatie aanvraagt wijzen we je op het volgende:

  1. Er is een aantal bepalingen waar we niet vanaf wijken en waar je dus ook geen dispensatie voor kunt aanvragen.
  2. Dispensatie voor het starten in een lagere klasse kan gevolgen kan hebben voor je startgerechtigdheid op een kampioenschap. Lees daarom altijd de kampioenschapsbepalingen goed door. 
  3. Dispensatie vanwege tijdelijke blessure van de ruiter: met een tijdelijke blessure mag je meedoen aan wedstrijden, mits je zelf inschat dat het verstandig en veilig is (ook voor andere deelnemers)  én je aan de reglementaire bepalingen voldoet. Kun je door je blessure niet aan één of meerdere bepalingen voldoen, dan heb je dispensatie nodig. 
  4. Dispensatie vanwege een blijvende beperking van de ruiter: Heb je een lichamelijke beperking die blijvend is en wil je graag gebruiken maken van hulpmiddelen tijdens het rijden van dressuur- of menwedstrijden? Vraag dan een classificatiekeuring aan

De procedure

Voor de afhandeling staat maximaal 15 werkdagen, maar we doen natuurlijk ons best om je aanvraag veel sneller af te handelen. Als we je verzoek honoreren, dan gaat je dispensatie in op het moment dat je daarvan een bevestiging krijgt. Het is dus niet mogelijk om in de tijd tussen de aanvraag en de eventuele toekenning alvast gebruik te maken van de dispensatie.

Hou er rekening mee dat wanneer je nog geen actieve startpas hebt voor de combinatie waar je dispensatie voor aanvraagt, de verwerkingstijd langer kan zijn.

Dispensatie aanvragen

Jouw gegevens
Voer hier je KNHS-relatienummer in
Informatie Paard
Vermeld hier ook naar welke klasse je teruggeplaatst wil worden