Wat is correcte wedstrijdkleding voor dressuur en springen?

Je mag altijd in het verenigingstenue meedoen aan wedstrijden. Militairen, politieambtenaren en dergelijke mogen een deelnemerstenue of een uniform dragen. De meeste verenigingen hebben geen officieel verenigingen tenue meer. Dan moet je tijdens de dressuurproef of het springparcours, als deelnemer, aan de volgende kledingvoorwaarden voldoen:

  • een rij-jas type colbert. Het jasje moet dus knopen bevatten en een laagstaande kraag. Kleur is vrijgegeven.
  • een overhemd, blouse of shirt. Deze moet mouwen hebben (kort of lang) en een hoge boord of kol.
  • een witte, beige of gele rijbroek. Het zitvlak en de kniestukken mogen een andere kleur hebben.
  • Een paar rijlaarzen of jodphurlaarsjes in combinatie met gelijkkleurige, gladleren/gladde kunstleren chaps. De kleur is vrijgegeven. De combinatie van beugel en rijlaars/ jodphurlaars dient zodanig te zijn dat, in geval van nood, de voet de beugel ongehinderd kan verlaten
  • Het dragen van een veiligheidshoofddeksel welke voldoet aan de voor de paardensport geldende veiligheidsnorm is verplicht voor iedereen die zich te paard op het wedstrijdterrein bevindt. Alleen met dressuurwedstrijden in de klassen ZZ-Zwaar, Lichte- en Zware Tour mag met een dressuurhoed of bolhoed gereden worden. Een deelnemer die zijn hoofddeksel verliest of waarvan het veiligheidssysteem los komt moet dit herstellen, of in het geval van een losgekomen veiligheidssysteem dit vastmaken.
  • Handschoenen zijn niet verplicht. Draag je wel handschoenen dan maakt de kleur niet uit.
  • Plastron is niet verplicht.
  • Vanaf de klasse Lichte Tour in de dressuur mag er ook met een rij-rok gereden worden.

Verder mag je met een bodyprotector te rijden tijdens de wedstrijd. De bodyprotector mag boven of onder de wedstrijdkleding gedragen worden. Er mag gebruik gemaakt worden van een opblaasbaar veiligheidsvest/bodyprotector welke bevestigd wordt aan het zadel.

Voor het outdoorseizoen gelden een paar andere regels. Dit geldt voor warm weer  en slecht weer.

Meer informatie vind je in onze harnachementgids.