Hoe werkt de handicapregeling?

De handicapregeling staat beschreven in het Algemeen Wedstrijdreglement in artikel 5. Onderaan deze tekst vind je een handige bijlage met extra uitleg.

Indien het een ponywedstrijd betreft dan moeten eerst de ponycategorieën samengevoegd worden. De volgende samenvoegingen zijn mogelijk: A/B, A/C, A/B/C, B/C, C/D, C/E, C/D/E en D/E. Voor het samenvoegen van categorieën maakt het aantal deelnemers van een rubriek niet uit. Daarna kan er gekeken worden of er eventueel nog in rubrieken in handicap verreden mogen worden.

  • Indien aan een rubriek met paardenrubriek minder dan acht combinaties deelnemen is het toegestaan deze rubriek in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse/tussenhoogte.
  • Indien aan een rubriek voor pony’s na samenvoeging van categorieën van pony’s, minder dan acht combinaties deelnemen is het toegestaan om deze rubriek in handicap te laten verrijden met een naastgelegen klasse/tussenhoogte.
  • Wanneer (een) rubriek(en) in handicap met (een) andere rubriek wordt verreden, rijden alle deelnemers de proef/het parcours van die klasse waarin zij startgerechtigd zijn.
  • De wedstrijdorganisatie kan in overleg met de Federatievertegenwoordiger tijdens de wedstrijd alsnog besluiten de handicapregeling toe te passen.
  • Het in handicap laten verrijden van dressuurrubrieken is uitsluitend toegestaan indien de desbetreffende rubrieken door hetzelfde jurylid worden beoordeeld.
  • Het in handicap laten verrijden van springrubrieken is uitsluitend toegestaan indien de rubrieken, die worden gecombineerd, over identieke parcoursen worden verreden en op dezelfde wijze worden beoordeeld. In de praktijk kan het dus voorkomen dat bijv. de ponyrubrieken 1.10 en 1.20 worden samengevoegd ondanks dat er een verschil zit in uitsluiting bij de tweede of derde weigering. 
  • Voor het in handicap laten verrijden van verschillende rubrieken in de discipline Mennen wordt verwezen naar het disciplinereglement.
  • Wanneer rubrieken in handicap worden verreden of worden samengevoegd, dient het prijzengeld of de prijzen met de hoogste waarde behorend bij de desbetreffende rubriek te worden uitgereikt.