FEI-paardenpaspoort

Je bent als ruiter op een dusdanig niveau dat je ook internationale wedstrijden kan en wilt starten. Dat is super maar, wat komt er allemaal bij internationaal starten kijken? Eén van de voorwaarden is het FEI-paardenpaspoort. 

Voor paarden die uitgebracht worden op internationale wedstrijden onder auspiciën van de FEI geldt dat zij in principe altijd een FEI-paardenpaspoort nodig hebben. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden als je een FEI-paardenpaspoort nodig hebt.

Meedoen aan FEI-wedstrijden in het buitenland

Wanneer je meedoet aan een FEI-wedstrijd in het buitenland, dan moet je paard of pony een FEI-paardenpaspoort hebben. Met buitenland wordt bedoeld: buiten het land waar je paard vast verblijft.

 • Bij de eerste afgifte gaat het om een FEI-recognition card. Dit wil zeggen dat het bestaande paardenpaspoort van het paard of de pony een FEI-omslag krijgt met een aantal extra pagina's speciaal voor FEI-wedstrijden.
 • In het paspoort moeten de kentekenen van het paard of de pony worden ingetekend, zoals aftekeningen, haarwervels, kruinen of zwilwratten. Dat mag alleen door een FEI-paardenpaspoortdierenarts worden gedaan op de daarvoor bestemde pagina's en volgens de FEI bepalingen.
 • Op de extra pagina’s in het FEI-paspoort wordt o.a. iedere wedstrijd geregistreerd waar het paard of de pony aan heeft meegedaan en worden ook de veterinaire keuringen vastgelegd.

Meedoen aan FEI-wedstrijden in Nederland

Als je paard "vast verblijft in Nederland" en je in Nederland aan een FEI-wedstrijd meedoet, dan is er alleen voor onderstaande categorieën geen FEI-paardenpaspoort nodig. Wel moet de schets door een erkende Nederlandse FEI-paardenpaspoortdierenarts ingetekend zijn en moet je voldoen aan de inentingseisen conform het FEI-reglement. Heeft je paard een buitenlands paspoort? Dan moet een Nederlandse FEI-paardenpaspoortdierenarts controleren of de kentekenen correct zijn ingetekend en dit bevestigen met een stempel en handtekening. Een lijst met FEI-paardenpaspoortdierenartsen staat in het adressenboek op Mijn KNHS (na inloggen). 

Springen

1* & 2* / Y, J, Ch, V, P, Am - Category A & B

Dressuur

1* & 2* / Y, J, Ch, P, YH, U25 en Am

Eventing

1*, 2* en 3* (L en S)

P, J, Y, YH1*, YH2*, U25 2* (L en S)

Mennen

1* & 2* / Y, J, Ch, YH

Endurance

1* & 2*/ YJ1* & YJ2*

Voltige

1*& 2 / J, Ch

Reining

1* & 2* / Y, J, Ch

Para Equestrian

CPEDI 1* & 2* and CPEDIM

Aanvullende informatie FEI-paspoorten

 • FEI-paspoort aanvragen, verlengen of wijzigen
  • Een FEI-recognition card of paspoort is altijd vier jaar geldig. Daarna (of liever net vóór het verlopen van het paspoort) moet je het verlengen, tenzij het paard niet langer op internationale wedstrijden wordt uitgebracht.
  • Met het formulier “FEI-documenten” kun je een recognition card of duplicaatpaspoort aanvragen, maar ook wijzigingen doorgeven voor bestaande FEI-documenten (zoals een naamswijziging of andere eigenaar). Vul het formulier digitaal in (dit komt de leesbaarheid en een snelle verwerking ten goede), print het formulier en stuur het ondertekend op naar de KNHS samen met het huidige paspoort van je paard. 
  • Zijn de regels in het paspoort volgeschreven? Dan vraag je een duplicaatpaspoort (vervolgpaspoort) aan. In dat geval maakt de KNHS een geheel nieuw FEI-paspoort aan. Dit nieuwe (blanco) paspoort wordt naar de aanvrager opgestuurd. Een erkende Nederlandse FEI-paardenpaspoortdierenarts moet de kentekenen van het paard in het nieuwe paspoort intekenen op de manier die de FEI voorschrijft en op de daarvoor bestemde pagina's, inclusief handtekening en stempel.
    
 • Spoedprocedure
  • Voor een spoedbehandeling of wanneer je bij de KNHS langskomt om een (duplicaat)paspoort aan te vragen, wordt een spoedtarief berekend tenzij het om alleen een wijziging of verlenging gaat.
  • Wil je langskomen in Ermelo? Maak dan eerst een afspraak met de afdeling I&R via ienr@knhs.nl of stuur een whatsappbericht naar: 06-22645441.
  • Zorg ervoor dat, als je naar Ermelo komt voor een FEI-paspoort, de kentekenen van het paard zijn ingetekend. Anders mag het paspoort niet worden afgegeven.
      
 • FEI-richtlijnen voor het registreren van paardennamen
  Begin 2016 heeft de FEI de richtlijnen voor het registreren van de paarden veranderd. Eén van de aanpassingen heeft betrekking op de paardennaam (kijk hier voor de orginele tekst ‘Horse name changes Guidelines’). Hierin staat beschreven dat voor alle paarden die vanaf 1 januari 2016 worden geregistreerd onder een andere naam dan de stamboeknaam (originele paspoortnaam) er kosten in rekening worden gebracht. Let wel: deze kosten zijn opgelegd door de FEI, niet door de KNHS. De kosten bedragen:
  • Registratie afwijking stamboeknaam: € 223
  • Commerciële naamswijziging: € 1165

Vanaf 1 januari 2017 volgt de verplichting om bij ieder nieuw te registreren paard, het diagram, de beschrijving en het eigenaarsgedeelte uit het (FEI)paspoort te uploaden in de FEI database.

Vaccinaties FEI wedstrijden

 • Sinds 1 januari 2005 moeten paarden of pony’s, die deelnemen aan FEI wedstrijden, binnen 6 maanden + 21 dagen voor aanvang van een FEI-evenement gevaccineerd te zijn tegen influenza. Paarden of pony’s die deelnemen aan FEI evenementen horen tenminste als volgt gevaccineerd zijn:
  • Een basisvaccinatie bestaande uit twee vaccinaties met een tussenruimte van 21-92 dagen.
  • Een herhalingsvaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen na de tweede basisvaccinatie.
  • Een herhalingsvaccinatie dient jaarlijks gegeven te worden (dat wil zeggen een kalenderjaar na de laatste vaccinatie).
 • Indien paarden of pony’s regelmatig meedoen aan FEI evenementen, dan dient binnen iedere 6 maanden + 21 dagen een herhalingsvaccinatie gegeven te worden. Let daarbij op dat een paard of pony binnen 7 dagen voorafgaand aan deelname aan een FEI evenement niet gevaccineerd mag worden. 
 • Paarden of pony’s die correct gevaccineerd zijn volgens de FEI regels vóór 1 januari 2005 hoeven geen nieuwe basisvaccinatie te krijgen, mits zij voldoen aan de voorgeschreven jaarlijkse herhaling en vereiste vaccinatie binnen 6 maanden + 21 dagen voor deelname aan FEI wedstrijden.
 • Lees voor meer informatie over de FEI vaccinatieregels het FEI veterinair reglement.