­ EVC-traject - KNHS

EVC-traject

Door het volgen van het EVC-traject is het mogelijk om een diploma Instructeur Wedstrijdsport - ORUN 4 te halen. EVC is een afkorting van (het erkennen van) Eerder Verworven Competenties. Het doel van het EVC-traject is vaststellen of de kandidaat de competenties, die nodig zijn voor het uitoefenen van het beroep van instructeur, voldoende beheerst.

Mensen kunnen op allerlei manieren competenties ontwikkelen. Bijvoorbeeld door in de praktijk te werken, door het volgen van een opleiding, door vrijwilligerswerk of door het volgen van cursussen. Dit betekent dat mensen op veel verschillende manieren competenties verwerven, waarbij lang niet altijd een formele erkenning van deze competenties wordt gegeven in de vorm van een erkend diploma of certificaat. In het EVC-traject worden de aanwezige competenties geïnventariseerd, beoordeeld en indien mogelijk erkend in de vorm van een ORUN-diploma. De beoordeling is onafhankelijk van de manier waarop de competenties zijn ontwikkeld. Met andere woorden: het gaat er niet om op welke manier de competenties zijn geleerd, maar of iemand kan bewijzen dat hij of zij de competenties bezit. Hieronder lees je de toelatingseisen voor dit traject en hoe je je kunt aanmelden.

De erkenning van de competenties gebeurt op basis van een standaard. De gehanteerde standaard is de landelijke Kwalificatiestructuur Sport (KSS) voor instructeurs, trainers en coaches die door de verschillende sportbonden worden opgeleid. Voor de paardensport is de KSS aangevuld met competenties op het gebied van de paardensport, namelijk het Trainen van paarden en het Beoordelen van de geschiktheid van een paard.

Waar moet je aan voldoen en wat moet je aanleveren?
Het EVC-traject start met de beoordeling van jouw hippisch C.V., een beschrijving van je wedstrijdniveau (eigen vaardigheid) en motivatie waarom je het EVC-traject wilt doen i.p.v. de reguliere opleiding.

Je hebt relevante ervaring en je hebt aantoonbaar al 10 jaar fulltime in de paardensport gewerkt als instructeur of vergelijkbaar waarvan je minimaal 20 uur per week hebt lesgegeven. Totaal heb je dus minimaal 10.000 uur ervaring in het lesgeven.

EVC-Traject 2023
Op het moment van de aanvraag heb je ook twee leerlingen op het gevraagde niveau. Bij Wedstrijdsport Dressuur en Wedstrijdsport Springen is dat het hoogste niveau van de breedtesport met een paard. Voor Wedstrijdsport Allround zijn dat twee leerlingen die zowel 1.10m springen als M2 dressuur geklasseerd zijn met een paard. Tijdens de uiteindelijke examens rijden alleen actief geklasseerde combinaties mee, voor Wedstrijdsport Allround is dat in beide disciplines.

Jouw eigen wedstrijdniveau (eigen vaardigheid) moet hoger zijn dan het niveau waar je een diploma voor wilt halen.

De volgende minimale sportstanden worden van je gevraagd:

Instructeur Wedstrijdsport - ORUN 4:

  • Wedstrijdsport Dressuur, minimaal één paard in de ZZ-Licht en één paard ZZ-Zwaar dressuur.
  • Wedstrijdsport Springen, minimaal één paard in het 1.35m springen en één paard 1.40m.
  • Wedstrijdsport Allround, minimaal één paard 1.20m springen en één paard Z2 dressuur.

Voor wedstrijdsport disciplines anders dan bovengenoemde, gelden bij voldoende aangetoonde werkervaring aangepaste richtlijnen m.b.t. de eigen wedstrijdklassering. Deze zal minimaal een internationale klassering zijn, bovenop het hoogste niveau van de Breedtesport.

Digitale Kennistoets & Intakegesprek
Als de toetsingscommissie je ervaring positief beoordeelt, word je uitgenodigd voor een intakegesprek, ook maak je een digitale kennistoets over Rijtechniek en Didactiek. 

In het intakegesprek wordt vastgesteld of je over voldoende kennis, inzicht en ervaring beschikt om deel te kunnen nemen aan het EVC-traject.

Portfolio
Tijdens het intakegesprek krijg je na goedkeuring om deel te nemen aan het traject ook advies t.a.v. het vullen van je portfolio. Jouw competenties bewijs je namelijk in eerste instantie middels een zelf samen te stellen digitaal portfolio: een digitale ‘map’ met bewijsmateriaal.

Praktijkexamen
Vervolgens volgt het praktijkexamen met een plannings-interview, een praktijkles, een reflectiegesprek en een portfoliobespreking, afgenomen door twee PVB-beoordelaars (examinatoren).

Kosten
€150,-  voor het intakegesprek en als je wordt toegelaten, betaal je aanvullend €500,-.

Lesmateriaal
Over het lesmateriaal van de opleiding krijg je advies tijdens de uitnodiging voor het intakegesprek.

Aanmelden

Intakegesprekken vinden twee keer per jaar plaats, in april en in november. Ook de examens vinden plaats in april en november. De sluitingsdatum voor de aanmelding zijn 15 maart en 15 oktober. Aanmelden via academy@knhs.nl 

Schematisch ziet het EVC-traject er als volgt uit:

  

Ander Nieuws

  • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
    NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
    NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
    NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders