EK Para-dressuur: Goud en zilver voor Demi en Sanne in Grade IV

Demi Haerkens en EHL Daula N.O.P. wonnen de titanenstrijd van haar teamgenote Sanne Voets met Demantur RS2 N.O.P. in de Kür op Muziek ik Grade IV. Het werd goud en zilver voor de veruit beste amazones in deze Grade op het EK. Foutloos gereden proeven met hoge moeilijkheidsgraden brachten de scores op 82.070 en 81.595. Goud voor Demi en zilver voor Sanne. En dat al voor de tweede keer op dit EK.

Drie keer goud en winnaar van de teamtest is de conclusie als Demi Haerkens van haar prachtige merrie EHL Daula N.O.P. stapt. “Niet normaal eigenlijk, het is echt geweldig”, is haar eerste reactie. “Ik heb er nog niet de woorden ervoor. Ik kon niet blijer zijn met deze kür. Daula is een geweldig paard. Alle credits aan haar. “
Waarom niet aan jezelf? “Omdat ik vind dat we het samen doen. Daula doet heel erg veel voor mij en ze betekent heel veel voor me. Ik besef nog niet dat ik hier de beste op het EK ben. Dat gaat nog wel komen. Ik denk dat er nog veel meer inzet. Wij zijn nog niet uitgegroeid. Nu gaan we genieten en proosten.”“Dit was ons beste proef van de drie dagen. Demantur RS2 N.O.P. was heel fit. Het is niet leuk om goud te verliezen, maar zo voelt het niet. We werken hard aan iets moois voor de toekomst”, aldus de regerend paralympisch en wereldkampioene. 
Voets reed direct na Haerkens en als laatste in Grade IV. Met een geweldig gereden proef waren de blikken op het scorebord gericht. Daar verscheen 81.595. En dat was net iets minder dan de 82.070 van Demi Haerkens, die daarmee alle proeven op het EK won. Sanne werd drie keer tweede en beide waren lid van het gouden team in de landenwedstrijd.

“Ik denk dat ze waanzinnig gereden hebben in de finales”, concludeert bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink aan het eind van de finaledag in de brandende zon. “Ik heb vier hele mooie küren gezien. Ze hebben niets laten liggen. Als je dan een kampioenschap zo kunt afsluiten door alle proeven zo netjes af te werken, geconcentreerd te blijven in de hitte en op paarden die heel fit zijn. Hoe mooi is het dan dat ze alle vier ook een medaille winnen. Een mooie collectie bij elkaar. Ik ben heel trots.”
“Dit was een heel goed EK. Ik hoop dat we deze lijn nog door kunnen trekken naar Parijs”, klinkt de coach gedreven. “Het moet nog een klein beetje beter. Als je ziet hoe Demi en Sanne hier in Grade IV presteren, dat is waanzinnig. Frank zit heel dicht bij goud, voor mijn gevoel. In de landenwedstrijd was het gat groot met de concurrentie, maar dat betekent niet dat we stil gaan zitten.”

Klik hier voor de uitslag van Grade IV

Foto's: Demi en Sanne op het podium en in hun finaleproef (Dirk Caremans en Sharon Vandeput, www.hippofoto.be)