Harrie Smolders Ruiter van het Jaar 2023

Harrie Smolders uit Lage Mierde is verkozen tot Ruiter van het Jaar 2023 door de commissie bestaande uit Anky van Grunsven (voorzitter), Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis. Eerder werd hij ook uitgeroepen tot Ruiter van het Jaar in 2017 en 2018. Met deze derde verkiezing treedt hij in de voetsporen van illustere springruiters als Jos Lansink en Gerco Schröder,
die eerder driemaal deze eretitel wonnen. Doorslaggevend was zijn winst in de Global Champions Tour waarmee hij zijn jaarwinstsom boven de € 1.500.000,- tilde. Een formidabel bedrag, bijeen gereden met zijn toppaarden Monaco N.O.P. en Uricas van de Kattevennen.

Eervolle vermeldingen en nominaties
De Commissie kende twee eervolle vermeldingen en drie nominaties toe. De eervolle vermeldingen gingen naar het Team Vierspannen (Bram en IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Hans Heus) en het
Paradressuurteam (Frank Hosmar, Demi Haerkens, Sanne Voets en Lotte Krijnsen). 

De drie nominaties werden (in alfabetische volgorde) toegekend aan:
• de vierspanmenner Bram Chardon, die tijdens het Europese Kampioenschap te Exloo tweemaal goud won, individueel en met het team en excelleerde in de Wereldbeker (WB) met een tweede plaats in de Finale 2022/2023 te Bordeaux. In het seizoen 2023/2024 won hij in 2023 de WB-wedstrijden te Stockholm en Genève en werd hij tweede in Mechelen.
• de draverpikeur Rick Ebbinge, die in 2019 voor het eerst Ruiter van het Jaar werd omdat hij Wereldkampioen Draverpikeurs werd. Hij verdedigde zijn WK-titel in 2023 en dat deed hij met succes. Hij won met Zeudi AMG de Prijs der Giganten in Wolvega, de belangrijkste
internationale koers van ons land. In Zweden won hij de belangrijkste klassieker voor tweejarige dravers met L’Amour Pour Blanca, de Groep 1-draverij Svensk Uppfödningslöpning, op de drafbaan Jägersro te Malmö.
• de springruiter Harrie Smolders, die zijn nominatie verdiende door een uiterst succesvol optreden in het topsegment van de internationale springsport. De Commissie noteert al vele jaren de top 3-klasseringen en dat leverde Harrie een fantastische jaarwinstsom van ruim €1.000.325,- op. De eindstand over 2023, inclusief andere klasseringen, beloopt een bedrag van ruim 1,5 miljoen euro. Met zijn grootverdiener Monaco N.O.P. werd hij tweede in de Grote Prijs van Parijs en derde in de Finale van de Wereldbeker in Omaha. In de Global Champions Tour (GCT) werd hij tweede in de Grote Prijs van Monaco en derde in die van Londen. Met Uricas van de Kattevennen won hij de Grote Prijs van Sankt Gallen en in de GCT de Grote Prijs van Riesenbeck. Met dit paard won hij brons tijdens het Nederlands
Kampioenschap. Eind goed, al goed, bleken de verrichtingen in de GCT-toer goed voor de eerste plaats in de eindstand en dat leverde de lieve som van €294.500,- op. Op de FEI Jumping Ranking stond Harrie op 31 december 2023 op de elfde plek. Hij is daarmee de hoogst geplaatste Nederlander. 

Keuze van de Commissie
De verrichtingen van Bram Chardon, hoe goed en professioneel ook, wogen naar het oordeel van de Commissie niet op tegen zijn twee medegenomineerden, die veel meer internationale concurrentie kennen. Rick Ebbinge gooide hoge ogen met zijn tweede achtereenvolgende wereldtitel, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Harrie Smolders, die in de internationaal gezien zeer competitieve springsport tot een eindresultaat kwam, dat lange tijd voor Nederlandse ruiters voor onmogelijk werd gehouden. 

De huldiging zal plaatsvinden op vrijdagavond 8 maart in de hoofdarena. Het volledige commissie rapport vindt u hier en het complete overzicht van alle winnaars staat hier online.

Het volledige programma van The Dutch Masters vind je hier. Bestel je kaarten op tijd via deze link en mis niets van deze editie van de The Dutch Masters! 

Foto: Harrie Smolders en Monaco N.O.P. (www.digishots.nl)