Harrie Smolders winnaar einstand Global Champions Tour 2023

Springruiter Harrie Smolders (Lage Mierde) is zaterdagavond in de Saoedische hoofstand Ryadh gehuldigd als winnaar van de Global Champions Tour 2023. Smolders hield Maikel van der Vleuten, die lange tijd het klassement aanvoerde, en wereld nummer 1 Henrik von Eckermann achter zich.

Het is na 2017 de tweede keer dat Harrie Smolders de beste is in de Global Champions Tour, de prestigieuze vijfsterren competitie die wereldwijd over 15 wedstrijden gaat. Smolders won de etappe van de Global Champions Tour in Riesenbeck en veroverde met zijn paarden Monaco N.O.P. en de hengst Uricas van de Kattevennen vele topklasseringen. De beste acht resultaten over de 15 wedstrijden tellen voor het eindklassement dat Smolders met 252 punten won. Een unieke prestatie van Smolders, de huidige nummer 6 op de FEI Longines wereldranglijst.

Landgenoot Maikel van der Vleuten stond in Ryadh op de tweede plaats achter Smolders op het podium met 246 punten. Van der Vleuten won de etappe van Cannes. De Zweed Henrik von Eckerman won de etappes van Stockholm en Rome. Met een goed resultaat in de laatste wedstrijd van de Global Champions Tour had de nummer 1 van de wereld de beide Nederlanders kunnen overtreffen. Maar de negende plaats bleek niet voldoende. Van der Vleuten en Beauville Z N.O.P. werden in Ryadh zevende en daarmee beste Nederlander. Ondanks plaats 27 van Smolders dit weekend, kwam de eindoverwinning niet in gevaar. 

Finale in Praag
Volgende maand is de Super Finale van de Global Champions League in Praag, waar alle winnaars van de 15 etappes van dit seizoen strijden om de titel. TeamNL is dan vertegenwoordigd door Smolders, Van der Vleuten en Sanne Thijssen die met Con Quidam RB spectaculair de GCT Grand Prix van Valkenwaard won en daarmee een finaleticket verdiende. 

Klik hier voor de volledige eindstand van de Global Champions Tour 2023