Marc Houtzager wint Grote Prijs CHIO Rotterdam

Marc Houtzager (Rouveen) heeft met zijn zestienjarige merrie Sterrehof’s Dante de Grote Prijs van CHIO Rotterdam gewonnen. Een spectaculaire zege waarbij ze de snelste waren van de 15 combinaties in de climax van het 75-jarige jubilerende concours in het Kralingse Bos. Harrie Smolders zorgde voor een groot succes voor TeamNL door met zijn Olympische hoop Uricas v/d Kattevennen als derde te eindigen. Vijf combinaties van TeamNL eindigden in de top 12 van de Grote Prijs. 

 

Het was een geweldige Grote Prijs van het CHIO Rotterdam dat zijn 75-jarige jubileum niet mooier kon vieren dan met een Nederlandse winnaar. Dat was net als in 2012 Marc Houtzager, nu met zijn geweldig springende en fantastisch strijdende merrie Sterrehof’s Dante. Met haar zestien jaar is de merrie net zo ervaren als haar ruiter. De combinatie startte drie jaar geleden op de Olympische Spelen van Tokio. Dit jaar heeft Marc zijn zinnen niet op Parijs gezet. In Rotterdam bewezen ze nog wel tot de wereldtop te behoren. Want die was aanwezig in het Kralingse Bos in aan loop naar de Spelen van Parijs begin augustus. 
“Ongelooflijk, ik heb er bijna geen woorden voor”, is de eerste reactie van Houtzager. “Het was wel weer eens tijd om deze Grote Prijs te winnen, het was al twaalf jaar geleden. Mijn barrage liep van start tot finish zoals het moest. Toen ik op de klok keek kon ik niet geloven dat ik sneller was dan Harrie (Smolders, red). Sterrehof’s Dante sprong geweldig vandaag. Ze is geweldig in vorm. Ze is al zestien jaar oud, dus ik plan de concoursen voor haar die haar passen.”
Hoe mooi is het om in eigen land een Grote Prijs te winnen? “Rotterdam is een fantastisch concours. Het publiek was geweldig vandaag. Om hier te winnen is super. Ik was al blij na mijn barrage. Ik had niet beter gekund. Dus geweldig om te winnen vandaag.”

Harrie Smolders had zijn tophengst Uricas v/d Kattevennen misschien nog wel beter aan het springen dan afgelopen vrijdag in de Longines League of Nations. In de barrage gingen ze ervoor en kwamen foutloos over de finish in 37.42 seconden. Ze namen de leiding over van de Amerikaanse Laura Kraut. Daarna verbeterde Houtzager de tijd. De Duitser Kukuk kwam nog tussen Houtzager en Smolders in te staan bij de prijsuitreiking. Maar Smolders en de elfjarige hengst lijken in vorm voor Parijs. Dinsdag weten we of ze in het team zitten. 

Dat geldt ook voor Kim Emmen die met haar zeer goed springende en betrouwbare schimmelruim Imagine op een zeer goede zevende plaats eindigde. Vrijdag sprongen ze ook al goed voor TeamNL met slechts 1 tijdfout in de eerste manche van de Longines League of Nations. 
Maikel van der Vleuten reed zijn hengst O’Bailey vh Brouwershof, vorig jaar de kampioenen van Nederland, naar de negende plaats in het hoofdnummer van het CHIO. Ook Van der Vleuten hoort de komende dagen of hij zijn vierde Olympische Spelen op rij mag gaan rijden. 

Willem Greve leek in de barrage met Highway TN N.O.P. op weg naar prolongatie van zijn spectaculaire zege van vorig in de Grote Prijs van CHIO Rotterdam. In de wending naar de laatste hindernis van de barrage struikelde de hengst, bleef op de been, maar Greve moest een weigering incasseren. Ze werden uiteindelijk, jammerlijk vijftiende. Maar wat zorgden ze weer voor geweldige sport in Rotterdam. 

Uitlag Grote Prijs CHIO Rotterdam, 1.60m
1. Marc Houtzager (Rouveen), Sterrehof’s Dante (v.Canturano), 0 – 0, 36.07 sec
2. Christan Kukuk (Dui), Just be Gentle (v.Tyson), 0 – 0, 36.55 sec
3. Harrie Smolders (Lage Mierde), Uricas v/d Kattevennen (v.Uriko), 0 – 0, 37.42 sec

Klik hier voor de volledige uitslag

Foto: Marc Houtzager steekt zijn arm in de lucht net over de finish met Sterrehof's Dante (www.digishots.nl)