Mayke Leusink krijgt 90 punten voor rijstijl in KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie

In de fraaie accommodatie van Green Valley Estate in Deurne vond zaterdag de derde en alweer laatste selectiewedstrijd plaats van de KNHS-Hartog competities voor de springjeugd. Luc Steeghs en Dave Maarse beoordeelden de rijstijl van de jonge deelnemers. Ze konden hoge punten kwijt aan de 14-jarige Mayke Leusink, die vorig jaar als tweede eindigde in de KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie.

Houding en zit zijn de basis
“We hebben gelet op de wijze van rijden en de houding en zit van de ruiter. Bij de jonge ruiters hebben we meer op de houding en zit gelet.  Bij de Junioren gaan we ook van de correcte houding uit, maar telt ook mee dat de houding en zit ook effectief zijn. Dan mogen er minder fouten in het rijden worden gemaakt”, legt Luc Steeghs uit. “We zagen vandaag dat een aantal ruiters heel goed op hun paard of pony zit, en bij anderen kan dat nog wat verbeterd worden.” Dave Maarse beoordeelde de ruiters op het voorterrein en gaf zijn bevindingen met een portofoon door aan zijn collega Luc Steeghs. “Zijn bevindingen kon ik ook mooi meenemen in de uitleg naar de ruiters toe. Hij gaf ook met goede argumenten een spreiding in de toegekende punten.” Met de toelichting en tips gaven Steeghs en Maarse de ruiters weer een zetje naar een hoger niveau, want dat is uiteindelijk de doelstelling van de KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie.

KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie 
In de rubriek Children kreeg Mayke Leusink maar liefst 90 stijlpunten. Omdat ze met haar paard Nikita L een balkje in de barrage zag vallen, eindigde ze overall als tweede achter Mees Boeren en Barolo H. “Mayke reed met een goed plan rond en heeft een keurige houding. Ze had ook haar pas 6-jarige paard goed onder controle, ze nam de juiste beslissingen onderweg.”

In de druk bezette KNHS-Hartiog Rijstijlcompetitie voor de pony’s ging de overwinning naar Chloë Yacob en Stayershof’s Benefit. De combinatie kreeg 83,5 stijlpunten en wist ook de barrage te winnen. 
Bij de Junioren veroverde Ella Wolleswinkel de eerste en tweede plek met haar paarden Capone T en Mybella.

KNHS-Hartog Topsport Competitie
In de KNHS-Hartog Topsport Competitie lagen de balken een  gaatje hoger en kregen de deelnemers de kans zich bij de bondscoach in de picture te rijden. Lieselot Kooremans deed dat zeker met haar pony Vertige de Belebat. In de barrage, waarin niemand foutloos bleef, reed Lieselot de snelste tijd. In de rubriek Children reed Stella Heijligers met twee paarden een dubbele nulronde. Stella mocht zowel de eerste als tweede prijs in ontvangst nemen.  
Aimée van de Berg had geen concurrentie in de Topsportcompetitie voor Junioren en won deze met haar paard Kaspar van de Roten Z. 

Finale 17 maart
De deelnemers die zich hebben geplaatst voor de finale van de KNHS-Hartog competities kunnen zich op gaan maken voor een mooie afsluiting van beide competities. Op zondag 17 maart vinden de finales plaats in het KNHS-centrum in Ermelo. De toegang is gratis, dus iedereen is welkom om de springruiters van de toekomst te komen aanmoedigen. 

Uitslagen
KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie – Pony’s
1.    Chloë Yacob - Stayerhof’s Benefit
2.    Tessy van der Velden Jonkers– Kaspar van Orchid's 
3.    Pedro Weber Mansur Guerios – King Edward

KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie – Children
1.    Mees Boeren – Barolo H 
2.    Mayke Leusink– Nikita L 
3.    Willem Schaap– Quantas

KNHS-Hartog Rijstijlcompetitie – Junioren
1.    Ella Wolleswinkel – Capone T
2.    Ella Wolleswinkel – Mybella
3.    Emma Heijligers – Kwandor

KNHS-Hartog Topsportcompetitie – Pony’s
1.    Lieselot Kooremans - Vertige de Belebat
2.    Joelle Muijres - Zenzi Girl
3.    Ella Wolleswinkel - Glencroft Mac

KNHS-Hartog Topsportcompetitie – Children
1.    Stella Heijligers – Circee de la Haye
2.    Stella Heijligers – ICreative's Jiske V van de Doornhoeve  
3.    Sam Naus – Joel
KNHS-Hartog Topsportcompetitie – Junioren
1.    Aimée van den Berg – Kaspar van de Roten Z