Mooie promotie voor dressuurjurylid Maarten van der Heijden

Vandaag berichtte de FEI aan de KNHS dat Maarten van der Heijden geslaagd is voor zijn FEI-5* dressuur jurylid examens (case studies en mondeling examen) en daarmee  promoveert tot het hoogste haalbare niveau bij de dressuur 5*/level 4.
Maarten van der Heijden was tot 2020 twaalf jaar directeur topsport bij de KNHS.

 

 

 

 

 

 

Voor de officiële afronding van de promotie dient Maarten nog even geduld te hebben tot oktober waarin hij nog een drie daagse communicatiecursus gaat volgen bij de FEI in Lausanne als laatste onderdeel van de cursus. Maarten van der Heijden is straks bevoegd om EK’s, WK’s en Olympische Spelen te jureren. Hij jureerde al eerder Jeugd EK’s en de Wereldbekerfinale in Omaha vorig jaar. Ook jureert hij over twee weken het EK U25 in Oostenrijk.

Maarten van der Heijden is de eerste Nederlander met een promotie naar 5* niveau sinds tien jaar toen Mariette Sanders in 2014 promoveerde. Naast Maarten van der Heijden en Mariette Sanders zijn Eddy de Wolf van Westerrode en Francis Verbeek functioneel op 5* niveau. Francis Verbeek fungeert momenteel als bondscoach voor Spanje.

Maarten vertelt: "Ik ben uiteraard zeer verheugd over deze promotie en vind het waardevol om vanuit deze functie bij te dragen aan de topdressuur."

Maarten van der Heijden is hiermee de eerste in Nederland met zowel de hoogste jurylicentie (5*/level 4) als de hoogste trainerslicentie (ORUN 6/MasterCoach).
Van der Heijden is al 40 jaar jurylid sinds zijn 18e jaar (1987) en sinds eind 2012 Internationaal FEI-jurylid. Hij volgde in 1987 ook de commandantencursus, later gevolgd door de allround instructeursopleiding (1990) en trainer/coach ORUN 5 (2014) en MasterCoach/ORUN 6 (2016). Hij is momenteel nog steeds examinator bij de ORUN 5 opleiding.
Zelf reed hij dressuur op Zware Tour niveau, springen op ZZ-niveau (1.40m) en Z-samengesteld (2*).

Maarten was docent bij de KNHS-opleidingen, lid van de onderwijsraad, voorzitter van de dressuurcommissie en begeleidingscommissie officials tot en met 2008. In 2008 trad Maarten in dienst als directeur topsport en secretaris-generaal van de KNHS, verantwoordelijk voor topsportbeleid, talent ontwikkeling en internationale zaken. Hij stopte na twaalf  jaar in deze functie in 2020. In 2014 werd hij gehuldigd als ‘Paardensportman van het jaar’. Maarten ontving bij zijn afscheid in 2020 de gouden KNHS-speld vanwege het leiding geven aan de zeer succesvolle periode van de topsport bij de KNHS.

Foto: Digishots