NK Springen Children: elf combinaties foutloos na twee dagen

De strijd op het NK Springen bij de Children ligt nog open. Na de openingswedstrijd op woensdag en het direct op tijd vrijdagochtend zijn er nog elf deelnemende combinaties zonder strafpunten. Zij zullen morgen de strijd aangaan in de beslissende twee manches. De Brabantse Zweed Hendrik Groen reed zijn paarden vanochtend naar de eerste en tweede plaats met Stella Heijligers als goede derde.

In het eerste onderdeel van het NK Children bleven 16 van de 19 deelnemers foutloos. In tweede onderdeel lukte dat 12 combinaties. In dit tabel A met hindernissen op een hoogte van 1.25m ging het direct op tijd. Hendrik Groen reed de snelste tijd met zijn Quasia van ’t Eigenlo en werd met Pateeke van ’t Vianahof tweede. “Ze sprongen best wel lekker. Ik had niet gepland om snel te rijden, maar ze sprongen goed en waren vlot in het ritme”, legt Hendrik uit. 

Hendrik Groen (13) wist pas sinds kort dat hij mee mocht doen aan het NK Children. De Brabander, zoon van springruiter Marcel Groen en de Zweedse amazone Malin Palmer, rijdt internationaal bij de Children met een Zweeds FEI paspoort. Tot hun achttiende jaar mogen kinderen afwisselend voor verschillende landen uitkomen. “Ik heb een Zweeds en een Nederlands paspoort. Internationaal heb ik al twee wedstrijden bij de Children gereden voor Zweden, een keer al in het team.”

Wat zullen jouw Nederlandse concurrenten denken als je morgen Nederlands kampioen wordt? “Landverrader”, lacht Hendrik. “De Zweedse bondscoach heeft ook toestemming gegeven dat ik hier meedoe in Deurne. Het is best dubbel. Ik kies wel voor Zweden, daar heb ik al goede vrienden. Maar die heb ik hier in Nederland ook. De meeste wedstrijden rijd ik hier in Brabant in het 1.20m en 1.25m.”

Op zijn rijjasje staat het logo Stal GP. “Dat zijn de namen Groen en Palmer van mijn ouders en het staat ook van Grand Prix. Dat is ook mijn doel om op dat niveau te gaan rijden. Ik train met mijn ouders. Het meest met mijn vader en af ten toe komt mama ook kijken.”

Klik hier voor de uitslag van het tabel A, direct op tijd, tweede onderdeel NK Children

Klik hier voor de tussenstand van het NK Children

Foto: Hendrik Groen met Quasia van ’t Eigenlo (www.digishots.nl)