PaardenPodium Meer naar de hand toe

Sara Ouwehand verzorgt op vrijdagavond 1 december samen met Frenk Jespers en Kees op ’t Hoog een clinic met als thema ‘Meer naar de hand toe’. Sara komt naar het Nationaal Hippisch Centrum en legt uit dat je paard het bit alleen correct kan aannemen als jij goed zit. Echt goed zit. Ieder spiertje, gewrichtje en zelfs iedere gedachten moet de goede kant op staan. Natuurlijk moet je paard ook vanuit zijn hele lichaam naar voren denken. Sara leert je dat en daarbij combineert ze gedetailleerde kennis van de houding en zit met rijtechnische kennis en ervaring op Grand Prix niveau.

Zowel ruiter als paard komen uitgebreid aan bod, met out of the box voorbeelden. Als je ellenboog blokkeert, kan je paard niet doorlopen. Als je knie niet veert, kan hij zijn voorbeen niet afwikkelen. En als je de verkeerde buikspieren aanspant, werk je per definitie terug. Zelfs een paard dat vlug in de benen is, is niet perse naar de hand toe. En waar jouw focus is, daar gaat de energie naar toe. Alles moet kloppen als je naar de hand toe rijdt.

Sara Ouwehand

Sara Ouwehand kocht als student een paard van € 500,-. Toen hij 23 was, startte ze hem Grand Prix. Hij had nog nooit aan de teugel gelopen, dus het ging allemaal niet vanzelf. Het enige wat Sara zeker wist was: never quit. Ze verslond alles wat ze kon vinden over de biomechanica van ruiter en paard. Dat testte ze net zo lang, tot ze wist wat écht werkte. Ondertussen haalde ze haar ORUN, Centered Riding, en Pilatesdiploma. En nu leert ze jou alles over je rijtechniek, je houding en zit en je mindset. Want ook jij kunt naar de Grand Prix. Zelfs als je géén miljoenenpaard hebt.

Specials guests

Sara werkt altijd vanuit de verbinding met collega`s. Waar maak je elkaar sterker, juist door de onderlinge verschillen op te zoeken? Daarom wordt het programma aangevuld met special guests.

Frenk Jespers

Frenk Jepsers heeft zijn eigen dressuurstal, was lid van de KWPN Hengstenkeuringscommissie dressuur, medegrondlegger van de PAVO Cup en begeleidt met veel plezier diverse dressuur combinaties. Frenk en Sara zijn verschillend genoeg om elkaar te prikkelen en voldoende gelijk gestemd om het constructief te houden. Frenk heeft een kwalitatief goede kijk op dressuur en heeft al veel successen geboekt als trainer. Sara neemt in het gesprek iedere keer een out of the box ingang, die tot hetzelfde resultaat leidt als waar Frenk op doelt. Ze ontmoeten elkaar en dagen elkaar uit.

Kees op ’t Hoog

Subtopjury, Instructeur en opleider van juryleden. Kees kijkt mee in Sara’s verhaal vanuit de ogen van een jury. Kan loslaten en presteren samen gaan? Hoe doe je dat optimaal in de proef? En: hoe kijkt een jury naar een combinatie als je met een paard binnenkomt die van nature minder kwaliteit heeft?

Informatie

Datum: Vrijdagavond 1 december 2023

Locatie: Nationaal Hippisch Centrum Ermelo

Tijd: 19:30 – ca. 22:30 uur

Entree: KNHS-leden € 22,50 / Niet leden € 32,50

 

De clinic kan alleen doorgaan bij voldoende inschrijvingen.