Springruiters TeamNL zesde in Longines League of Nations™️ CHIO Rotterdam

De springruiters van TeamNL zijn in de Longines League of Nations™️ bij CHIO Rotterdam op de zesde plaats geëindigd. Geen prolongatie van de titel in het Kralingse bos, wel een plaats in de finale van de top landencompetitie voor de equipe van Jos Lansink op 6 oktober in Barcelona. “De paarden sprongen goed. Maar je moet ook geluk hebben. Vandaag was niet onze dag”, reageert bondscoach Lansink.

“Vandaag was het niet onze dag”, is de eerste reactie van bondscoach Jos Lansink. Vorig jaar won TeamNL voor het derde jaar op rij de landenwedstrijd van CHIO Rotterdam. Nu werd het team met 9 strafpunten over twee omlopen zesde in de Longines League of Nations™️. “De paarden sprongen goed. Maar je moet ook geluk hebben. Mijn ruiters reden ook goed. Harrie had in de driesprong wat pech. In de tweede ronde krijgt Maikel een fout, die hij normaal nooit krijgt. Uricas vd Kattevennen van Harrie sprong de tweede ronde fenomenaal.”

Het was een wedstrijd van bijzonder hoog niveau. De Fransen wonnen met een foutloos resultaat. “Alle landen waren hier vandaag op volle oorlogssterkte. Er werd enorm gestreden. Voor veel landen was dit ook de laatste selectie voor Parijs. Wij hadden Willem Greve niet in het team, dus waren hier niet op volle sterkte.” Maar die keuze was bewust omdat de bondscoach zijn keuze voor Parijs nog moet maken en daarvoor andere combinaties als Kim Emmen en Leopold van Asten liet rijden. Grandorado het toppaard van Willem Greve is bewust niet in Rotterdam. “Kim Emmen sprong super in de eerste ronde met een tijdfout. Omdat we al een planning hadden gemaakt, wist ze dat ze in de tweede ronde niet zou rijden. Het is dan zuur dat ze af moet vallen, terwijl ze zo’n goede ronde rijdt.” Leopold van Asten en VDL Groep Iron reden super foutloos in de eerste omloop. In de tweede ronden hadden ze een fout op de oxer na de sloot, waarop Iron zoals altijd met heel veel actie en hoogte sprong. “Daardoor kreeg Leopold Iron niet helemaal op het achterbeen en ontstond de fout”, analyseert Lansink.

Dinsdag maakt Lansink zijn team voor de Olympische Spelen bekend. “Daar willen we heel goed presteren. Maar ook na Parijs komen er nog belangrijke concoursen waar we willen winnen, dus ik heb nog meerdere combinaties in mijn selectie.”

“De vorm was goed, de uitvoering best goed en het resultaat niet goed”, reageert Harrie Smolders op de zesde plaats. “Puntjes op de i zetten, dan naar Parijs. Dan rijden we prijs in Parijs.” 

Maikel van der Vleuten begon de wedstrijd goed met en nulronde. In de tweede maakten ze een van de zeldzame fouten op de muur. “De tweede ronde was het gevoel makkelijker en sprong Beauville makkelijker dan de eerste ronde, toen het resultaat beter was. De fout was iets aan mezelf te danken.” Drie jaar geleden won de combinatie in Tokio brons. “Het gevoel is nu niet minder dan in aanloop naar Tokio. Om dat resultaat te evenaren zal niet makkelijk worden. Die bronzen medaille van toen hebben we, die nemen ze me niet meer af. Nu gaan we de komende vijf weken er alles aan doen om zo goed mogelijk in vorm te zijn. In Parijs moeten we gewoon geen fouten maken.”

Dankzij de zesde plaats in Rotterdam is TeamNL zeker van deelname aan de finale van de Longines League of Nations™️ in Barcelona, waar de beste acht van de tien landen in de landencompetitie aan start komen. Dus ook na Parijs een wedstrijd om naar uit te kijken.

Uitslag Longines League of Nations™️ CHIO Rotterdam, 1.60m
1. Frankrijk, 0 str pnt
2. Zweden, 4 str pnt
3. Groot Brittannië, 4 str pnrt
6. Nederland, 9 str pnt
Maikel van der Vleuten (Someren), Beauville Z N.O.P. (v.Bustique), 0 - 4
Leopold van Asten (Duizel), VDL Groep Iron (v.Charisma), 0 - 4
Kim Emmen (Dinteloord), Imagine (v.Cassini Gold), 1 - ng
Harrie Smolders (Lage Mierde), Uricas vd Kattevennen (v.Uriko), (4) - 0

Klik hier voor de volledige uitslag

Eindstand na drie wedstrijden (Abu Dhabi, Ocala en Rotterdam)
1. Ierland, 235 pnt
2. Zweden, 210 pnt
3. Duitsland, 200 pnt
7. Nederland, 170 pnt

Klik hier voor de volledige eindstand