TeamNL springruiters bekend finale FEI Nations Cup Barcelona

Bondscoach Jos Lansink heeft de namen van de vijf combinaties bekendgemaakt die over veertien dagen afreizen naar de Nations Cup-finale in Barcelona. De volledige EK-afvaardiging: Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling, Willem Greve en Kim Emmen, maken zich op voor de finale. De eerste manche van de finale op de Real Club de Polo is op donderdagmiddag 28 september, de finale vindt op zondagmiddag 1 oktober plaats. In 2021 won TeamNL voor het laatst de Nations Cup-finale.

Het Nations Cup-seizoen kende dit jaar een absoluut hoogtepunt toen het team van bondscoach Jos Lansink voor het derde jaar op rij de Landenwedstrijd wist te winnen in eigen huis. Vrijwel het gehele winnende team van CHIO Rotterdam reist af naar Barcelona. Zo neemt de huidige nummer zeven van de Longines FEI Ranking, Harrie Smolders, zijn toppaard Monaco N.O.P. mee. Waarmee hij al twee jaar op rij dubbel foutloos in Barcelona springt, en daarmee zich verzekerde van de bonus die verdeeld wordt over alle dubbel foutloze combinaties. Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling, Willem Greve en Kim Emmen zitten, net zoals in Milaan, in het zadel van respectievelijk O’Bailey vh Brouwershof N.O.P., Long John Silver 3 N.O.P., Highway TN en Inflame Go.

Schone lei in Barcelona
Het Nations Cup-seizoen kende voor Nederland een wisselend verloop, met als kanttekening dat relatief veel jonge combinaties van de bondscoach de kans kregen om uit te komen voor Nederland. Naast de winst in Rotterdam was er een achtste plaats in Sankt Gallen, een vierde plaats in Falsterbo en een zesde plaats in Dublin. Daarmee eindigde Nederland in de tussenstand op plaats zes. In Barcelona starten alle landen met een schone lei.

Programma
De FEI Nations Cup-finale wordt over meerdere dagen verreden. Op donderdagmiddag 28 september is de eerste ronde. De beste landen plaatsen zich voor finale op zondagmiddag 1 oktober. De overige landen rijden op zaterdagavond onder kunstlicht de Longines Challenge Cup. Het is de laatste keer dat de FEI Nations Cup in de huidige formule wordt verreden, voor volgend jaar is het format aangepast al blijft de finale op het historische Real Club de Polo in Barcelona. Ook CHIO Rotterdam blijft de komende vier jaar onderdeel van de vernieuwde Longines League of Nations.

Springruiters TeamNL FEI Longines Nations Cup finale, Barcelona
Harrie Smolders (Lage Mierde) – Monaco N.O.P. (v.Cassini II, Holstein, bruin, ruin, 2009)
Maikel van der Vleuten (Someren) – O’Bailey vh Brouwershof N.O.P. (v.Darco, BWP, donkerbruin, hengst, 2014)
Jur Vrieling (Holwierde) – Long John Silver 3 N.O.P. (v.Lasino, Holstein, schimmel, ruin, 2012)
Willem Greve (Markelo) – Highway M TN (v.Eldorado van de Zeshoek, KWPN, bruin, hengst, 2012)
Kim Emmen (Raamsdonk) – Inflame Go (v.Namelus R, KWPN, bruin, ruin, 2013) 

Programma FEI Longines Nations Cup finale Barcelona
Donderdag 28 september 14.00 uur Eerste ronde Nations Cup finale
Zaterdag 30 september 21.00 uur Challenge Cup Nations Cup finale
Zondag 1 oktober 15.00 uur Finale Nations Cup finale

Klik hier voor de website van CSIO Barcelona, FEI Longines Nations Cup finale

Foto winnende team CHIO Rotterdam: Leanjo de Koster