Van vertrouwen naar verbinding met Humphrey Dirks en Daantje Bos

Van vertrouwen naar verbinding... Hoe pak je dat aan? Op vrijdagavond 19 juli leggen Humphrey Dirks en Daantje Bos in een gloednieuwe PaardenPodium uit hoe zij te werk gaan, waar zij tegen aanlopen en hoe zij ‘het paard een stem’ geven.

Over Daantje Bos
De 21-jarige Daantje Bos runt samen met haar moeder Kristien Rutten een pension- en trainingstal in Mariënheem. Daantje’s moeder Kristien was altijd geïnteresseerd in trainen met minder hulpen, zachter. Dankzij haar moeder groeide Daantje op met het bitloos trainen van paarden.

Haar huidige paard Leote is een 9-jarige Lusitano. Ze kocht hem voor een symbolisch bedrag van 1 euro, omdat hij eigenlijk afgekeurd was. “We zagen hem staan en waren opslag verliefd. We dachten ‘we proberen het gewoon’.” Ze ging met hem aan de slag, de klik was er direct. De uitdaging was om hem fysiek zo te trainen dat hij er sterker en gezonder van werd en niet overbelast zou raken. 

Daantje benadrukt het belang van grondwerk in de training en van daaruit ging ze haar Lusitano ook rijden. Vanaf het begin bitloos en met een neckrope. Op enig moment werd ze uitgenodigd om aan het WK neckrope rijden mee te doen. “Het ging mij er niet om, om te winnen, maar ik was benieuwd hoe ik er in vergelijking met anderen zou voorstaan.” Een prachtige zilveren medaille was het resultaat.

Over Humphrey Dirks
Humphrey Dirks runt zijn stal sinds tien jaar in het Gelderse Altforst. Als negenjarige verhuisde hij als Limburgs stadsjongetje naar de Betuwe en door een vriendje raakte hij enthousiast over paarden en paardrijden. Hij werd lid van de ponyclub en beoefende alle disciplines, want toen Humphrey jong was ging dat zo, je reed dressuur, springen en vier- en achttal.

Qua training, veranderde er voor hem zo’n twintig jaar geleden heel veel toen hij een Parelli-dag bezocht. “In eerste instantie vond ik het gewoon wel interessant. Totdat Bernie Zambail in de ring kwam. Hij reed eerst met zadel en hoofdstel, een dressuurdemonstratie met Grand Prix-oefeningen. Vervolgens deed hij iedere keer iets af, eerst wisselde hij het hoofdstel voor een halster, toen het zadel voor een bareback en ga zo maar door. Op het laatste reed hij met alleen maar een neckrope, en hij reed dezelfde oefeningen als die hij eerst met zadel en hoofdstel reed. Toen dacht ik ‘dit wil ook, als ik dit goed kan en uit kan leggen, kan ik daar zoveel mensen en paarden mee helpen’.”

Humphrey legde zich er de jaren erna volledig op toe. Trainde bij Parelli en werd horsemanship-instructeur. Op zijn bedrijf in Altforst runt hij nu zijn eigen trainingsstal. Hij geeft les, start jonge paarden en corrigeert paarden waarbij het onderweg is misgegaan.