Van vertrouwen naar verbinding met Humphrey Dirks en Daantje Bos

Horsemanship-trainer Humphrey Dirks en zilveren medaillewinnares WK Neckrope Daantje Bos komen op vrijdagavond 19 juli naar Ermelo voor PaardenPodium met het thema ‘van vertrouwen naar verbinding’. Zowel Humphrey als Daantje nemen een eigen paard mee om te laten zien hoe zij hun connectie hebben opgebouwd. Ook laten zij met een casuspaard hoe je vanuit het rijden met bit, naar het bitloos rijden toewerkt en wanneer het kan zelfs naar het rijden met neckrope. 

Een superleuke avond geschikt voor iedereen die meer wil weten over rijden met neckrope en over hoe je een samenwerking gebaseerd op vertrouwen opbouwt met je paard. 

Het paardenalfabet

Humphrey komt met zijn paard Dirk naar Ermelo en zal laten zien hoe hij met Dirk is begonnen: grondwerk is de basis.
“Daarvoor gebruik ik het paardenalfabet, waarmee je stap voor stap de communicatie met je paard opbouwt. Voordat je een goede communicatie met je paard kunt hebben moet je eerst zorgen dat je elkaar begrijpt, dat je elkaars taal spreekt.” Wat hij precies kan laten zien met Dirk weet Humphrey nog niet. “Dat hangt er helemaal vanaf hoe hij reageert. Mijn doel is dat ik uiteindelijk ook te paard iets kan laten zien, maar als Dirk daar op dat moment niet aan toe is, dan gaan we het niet forceren. Het is belangrijk om je paard een stem te geven en hier naar te luisteren.” En ook dat is natuurlijk horsemanship. Op dagelijkse basis helpt Humphrey op zijn stal in Altforst paarden en hun eigenaren vooruit met zijn methode. Hij geeft les, start jonge paarden en corrigeert paarden waarbij het onderweg is misgegaan.

Optimaal vertrouwen

Daantje Bos zal haar Lusitano Leote meenemen naar Ermelo, waar ze de zilveren medaille won op het NK Neckrope rijden.  Leote had een lastige start: toen hij bij Daantje kwam had hij verschillende lichamelijke problemen en was het onzeker of hij ooit nog gereden kon worden. Dat dit is gelukt zal ze in Ermelo laten zien met Leote in optimaal vertrouwen en verbinding: het rijden met een neckrope. Ook de moeder van Daantje komt mee naar Ermelo, om wanneer Daantje te paard zit uitleg te geven over wat ze laat zien. Daantje is 21 jaar oud, maar is al lang op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan het omgaan met ons paard anders, zonder dwang? “Dat is niet iets wat je in vijf minuten doet, maar een jarenlang proces. Probeer altijd te communiceren met je paard en niet je paard iets op te leggen. Dat is voor iedereen belangrijk, of je nu met je paard wil sporten of alleen grondwerk wil doen.”

Humphrey en Daantje zullen in Ermelo ook aan de slag gaan met een casuspaard, waarmee ze in vertrouwen en verbinding de training zullen laten zien van het rijden met bit, naar bitloos rijden en – als het kan – uiteindelijk zelfs het rijden met neckrope. 

Deze avond wil je niet missen. Een kaartje kost €29,- , maar voor KNHS-leden slechts €23,50. 

Bestel je tickets hier.