Wereldbekerfinale eindigt voor Thamar Zweistra na de Grand Prix

Voor Thamar Zweistra eindigt haar derde Wereldbekerfinale-deelname al na de Grand Prix. Nadat ze met de hengst Hexagon´s Ich Weiss weliswaar geen foutloze proef reed, waar de juryleden een score van 66.103 procent voor over hadden en Thamar als nummer 15 op de uitslag stond, kwam enige tijd na afloop een eliminatie op de uitslag te staan. Stewards zagen een schaafplekje op de wang van de hengst. De juryleden hanteerden vervolgens de bloedregel met een voor Thamar teleurstellende uitkomst: eliminatie van de finale.

Bijzonder balen voor de Zeeuwse amazone, die in Riyadh met de elfjarige hengst Hexagon’s Ich Weiss aan haar derde finale op rij was begonnen. Op de buitenkant van zijn wang, tussen neusriem en het bit constateerden de stewards een schaafwondje. Waarschijnlijk veroorzaakt door zweet en het schuren met de neusriem. Na rapportage aan de juryleden interpreteerden deze het als een wond en pasten de bloedregel toe. Daarmee werd Thamar uitgesloten en komt ze vrijdag niet in actie in de Kür op Muziek. Heel spijtig, maar dat zijn de regels en gaat het welzijn van het paard voor. 

Met de eliminatie van Zweistra en haar hengst zijn er geen Nederlandse deelnemers meer aan de Wereldbekerfinales in Saoedi Arabië waar tot en met zaterdag gesprongen wordt en vrijdagmiddag de Kür op Muziek plaats vindt. 

De Britse Charlotte Fry en Everdale wonnen vanmiddag de Grand Prix en gaan als favorieten van start in het vervolg van de finale. 

Programma FEI Wereldbekerfinales, Riyadh
Woensdag 17 april
19.05 uur (18.05 uur Ned)    Eerste finaleronde, springen
Donderdag 18 april
18.50 uur (17.50 uur Ned)    Tweede finaleronde, springen
Vrijdag 19 april
17.15 uur (16.15 uur Ned)    Grand Prix kür op muziek, finale dressuur
Zaterdag 20 april
15.45 uur (14.45 uur Ned)    Derde finaleronde, springen

Klik hier voor de startlijsten en uitslagen van de FEI Wereldbekerfinales

Foto: Thamar Zweistra en Hexagon’s Ich Weiss tijdens de veterinaire inspectie op maandag (www.hippofoto.be)