WK´s paardensport in 2026 in Aken en Al Ula

De wereldpaardensport FEI heeft tijdens haar jaarvergadering in Mexico City bekendgemaakt dat Aken is aangewezen als organisator van de wereldkampioenschappen dressuur, eventing, mennen, para-dressuur, springen en voltige in 2026. De Duitse stad was in 2006 ook al gastheer van wat toen nog de Wereldruiterspelen heette. Het WK endurance in 2026 is toegekend aan Al Ula in Saoedi-Arabië.

De jaarvergadering van de FEI bevestigde de twee locaties voor de FEI wereldkampioenschappen in 2026. Aken in Duitsland is van 10 tot en met 23 augustus de locatie voor het springen, dressuur, eventing, mennen, para-dressuur en voltige. Twee maanden later vindt op 17 oktober in Al Ula in Saoedi-Arabië het WK Endurance plaats.

Aken staat internationaal bekend om zijn CHIO, dat bijna honderd jaar oud is en uitstekende faciliteiten en een vlekkeloze organisatie biedt aan 's werelds beste ruiters en duizenden toeschouwers, die elke zomer massaal naar de Soers komen. In 2006 – precies 20 jaar voorafgaand aan de FEI Wereldkampioenschappen 2026 – organiseerde Aken de vijfde editie van de FEI Wereldruiterspelen™, het grote evenement waar van 1990 tot 2018 Wereldkampioenschappen in alle FEI-disciplines tegelijkertijd werden gehouden op de dezelfde locatie. De Spelen van Aken waren een opmerkelijk publieks- en sportief succes en trokken niet minder dan 576.000 toeschouwers, wat een ongekende media-aandacht genereerde.

Successen TeamNL
Ook voor de Nederlandse paardensport was het WK in 2006 een succes met het teamgoud voor de springruiters van TeamNL. Jos Lansink, de huidige bondscoach, won individueel goud met de hengst Cumano. Vierspanmenner IJsbrand Chardon won zilver en teambrons. Dressuuramazone Anky van Grunsven won 17 jaar geleden goud in de Kür op Muziek met Salinero en veroverde zilver in de Grand Prix Special en teamzilver. 

WK Endurance
Het WK Endurance wordt verreden in de woestijn in Saoedi-Arabië. Al-Ula is een oude Arabische oasestad in de provincie Medina, ongeveer 1000 km ten noordwesten van de Saoedische hoofdstad Riyad gelegen. Het is een plaats van buitengewone schoonheid en van zeldzaam menselijk en natuurlijk erfgoed dat 200.000 jaar aan grotendeels onontdekte menselijke geschiedenis teruggaat. Al Ula, dat een spectaculaire ontwikkeling doormaakt als natuur-, cultureel, onderwijs- en sportcentrum, organiseert de jaarlijkse Fursan Endurance Cup, die elke editie zo'n 200 paarden en ruiters uit meer dan 40 landen trekt.

Boekelo
Boekelo was een van de kandidaten, samen met Burhley en Aken, voor de organisatie van het WK eventing in 2026. De FEI besliste in het voordeel van Aken.