Kampioenschappen

De ultieme krachtmeting voor elke discipline vindt plaats bij de verschillende kampioenschappen die door de verenigingen, regio's, de KNHS en de FEI georganiseerd worden. Daarin kennen we voor het springen en dressuur een indoor- en outdoor seizoen waar ook verschillende kampioenschappen voor worden georganiseerd.

Benieuwd aan welke kampioenschappen een ruiter in Nederland kan deelnemen? Hieronder vindt je een handig overzicht.

Internationale kampioenschappen

Voor bijna alle atleten is er altijd één droom: deelnemen aan de Olympische Spelen. Binnen de paardensport zijn de disciplines springen, dressuur en eventing Olympisch.

Naast de Olympische Spelen zijn er ook prachtige kampioenschappen die door de FEI georganiseerd worden zoals de WK's en EK's.

Voor de Grand Prix ruiters zijn deze kampioenschappen de ultieme droom. Een kort overzicht aan welke kampioenschappen onze TeamNL ruiters kunnen deelnemen.

Olympische Spelen

Elke sporter droomt ervan om aan de Spelen mee te doen. In de paardensport zijn de discipline dressuur, springen en eventing Olympisch.

Wanneer je het Grand Prix niveau als ruiter hebt dan ga je serieus dromen over de Olympische Spelen. Nederland is al jaren op de Spelen vertegenwoordigd in de disciplines met groot succes. We herinneren ons allemaal nog prachtige momenten met Anky, Jeroen en het springteam in Barcelona '92.

WK's en EK's

Elke discipline kent een jaarlijks wereldkampioenschap en Europees kampioenschap. De beste ruiters, menners en voltigeurs strijden om het goud.

Na de Olympische Spelen is wereldkampioen of Europees kampioen worden, individueel en met hun land, het ultieme. De bondscoach selecteert uit de beste ruiters een team om deel te nemen. Voor elke ruiter een hele eer! 

Nationale kampioenschappen

Ook op nationaal niveau worden door de KNHS verschillende kampioenschappen georganiseerd. Omdat een paardensport seizoen een indoor en een outdoor deel bevat zijn ook de kampioenschappen op die manier ingedeeld.

De beste ruiters in elke klasse komen uit in de nationale kampioenschappen. We kennen meerdere kampioenschappen voor de verschillende disciplines. Welke dat zijn lees je hier.

Hippiade

Bij de Hippiade strijden de beste ruiters uit elke provincie voor een plaats op het podium. Tijdens de regiokampioenschappen kunnen ruiters zich selecteren voor de Hippiade.

Elk jaar is de Hippiade weer één groot feest. Het NHC is dan gevuld met de beste ruiters uit de provincie. De Hippiade bevat verschillende disciplines zoals dressuur, springen, mennen, voltige en afdelingsdressuur.

Naar Hippiade.nl

Indoorkampioenschappen

Een seizoen in de paardensport is opgedeeld in een outdoorseizoen en een indoorseizoen. Elk jaar worden daarom ook Indoorkampioenschappen georganiseerd.

Verdeeld over meerdere weekenden komen de dressuurkampioenen en de springkampioenen uit de regio naar Ermelo om uit te maken wie nationaal kampioen zal worden. Voor het programma, startlijsten en uitslagen kunt u kijken op Indoorkampioenschappen.nl.

Naar Indoorkampioenschappen.nl

NK's

Uiteraard worden er jaarlijks verschillende nationale kampioenschappen georganiseerd. Deze NK's zijn bedoeld voor de top van Nederland. 

Van het NK-dressuur in Ermelo tot het NK-springen in Deurne. De NK's zijn elk jaar weer grote publiekstrekkers waar nieuwe helden in het voetlicht treden. Voor alle disciplines vinden jaarlijks Nederlandse Kampioenschappen plaats. 

Ga naar de kalender

Regionale-, kring- en verenigingskampioenschappen

Elke ruiter maakt de eerste wedstrijdstappen in de regio bij een vereniging. Nederland kent elf regio's waarin de ruiters deelnemen aan hun kampioenschappen. Binnen de regio's kennen we kringen van verenigingen

Iedereen die begint met wedstrijdrijden, begint bij een vereniging. Ook op dit niveau worden er verschillende kampioenschappen georganiseerd. Vanuit de regio's vinden de kwalificaties plaats voor nationale kampioenschappen.