Welzijn: de 8 beloften aan mijn paard

'Ik beloof dat ik het welzijn van mijn paard altijd voorop zet, zodat mijn paard fysiek en mentaal gezond en fit is.' Dat is de belofte die wij afleggen aan ons paard, de verantwoordelijkheid die we met elkaar dragen. We houden allemaal van ons paard en daarom zorgen we ook goed voor ze. Als KNHS is het één van onze belangrijkste speerpunten om jou als ruiter hierbij te helpen.

Iedereen die de paardensport beoefent heeft een grote verantwoordelijk om op een correcte manier paarden te verzorgen, te rijden en trainen en in de behoeften van paarden te voorzien. Hiervoor heeft de KNHS de KNHS Welzijnscode en De 8 beloften aan mijn paard geformuleerd en samen met de Sectorraad Paarden de Gids Goede Praktijken opgesteld.

De KNHS heeft ook duidelijk omschreven in de KNHS-instructeursopleiding en in de KNHS-ruiteropleiding hoe paarden op een vriendelijke wijze gereden en getraind moeten worden volgens de leerprincipes en de fysieke mogelijkheden van het paard. In de wedstrijdsport gelden strenge regels die voornamelijk zijn bedoeld om paardenwelzijn, eerlijke sport en veiligheid te waarborgen. Zo zorgen wij dat paardenwelzijn optimaal gewaarborgd is in de paardensport. 

 

 

'Ik beloof dat ik het welzijn van mijn paard altijd vooropzet, zodat mijn paard fysiek en mentaal gezond en fit is. Dit doe ik door de volgende 8 beloften aan mijn paard':

De welzijnscode

Dat elke eigenaar of verzorger het best wil voor zijn of haar paard is duidelijk. Toch is het fijn om handvatten te hebben om het paardenwelzijn te bevorderen. Daarvoor is de KNHS welzijnscode opgesteld. De basis daarvoor wordt gevormd door "Paard als Happy Athlete" zoals omschreven door de FEI.

De welzijnscode wordt continu geëvalueerd op basis van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten. Zo kunnen we de zorg voor onze paarden blijven verbeteren.

Welzijnscode