Peesblessures

Als paardensporter is één van de meest gevreesde blessures bij je paard een peesblessure. Niet alleen vanwege het trage herstel van een peesblessure, maar ook door het hoge risico op herblesseren. Gelukkig zijn er ook nieuwe ontwikkelingen om peesblessures beter te kunnen behandelen.

Wat zijn pezen?

Pezen zijn de uiteinden van spieren en zorgen voor het overbrengen van kracht en beweging van spier naar bot. Een unieke eigenschap van pezen is dat ze elastische vezels bevatten die energie kunnen opslaan wanneer ze uitgerekt worden. Op deze manier kan je paard zich op een hele energiezuinige manier bewegen. Handig voor wanneer er veel snelheid en kracht gevraagd wordt, zoals bijvoorbeeld bij verzameling en de afzet en landing bij een sprong.

Pezen kunnen beschadigd raken doordat ze te ver uitgerekt worden en daardoor deels scheuren (een absolute overbelasting). Veel paardeneigenaren denken dat dit bij hun paard ook het geval is, maar we zien in de praktijk dat maar een klein percentage van de peesblessures wordt veroorzaakt door een absolute overbelasting.

Wat veel vaker voorkomt -en het grootste deel van de peesblessures geeft- is een relatieve overbelasting.  Hierbij is er een stapeling van micro-schade die ontstaat bij een intensieve training. Wanneer het trainingsschema niet optimaal is, door bijvoorbeeld te weinig variatie in de training en te weinig herstelmomenten, kan de microschade niet goed genoeg herstellen. Steeds meer peesvezels raken beschadigd, totdat er op een bepaald moment een flink deel beschadigd is en je paard verschijnselen krijgt als verminderd presteren, kreupelheid en moeite met bepaalde oefeningen – een peesblessure.

Naast het trainingsschema zijn onder andere ook de bouw van je paard, de bodem waarop je traint, bepaalde beenbeschermers en de leeftijd van je paard risicofactoren. En hoewel een blessure voorkomen altijd het meest ideale is, kun je dit helaas nooit 100% voor elkaar krijgen omdat sommige risicofactoren niet te beïnvloeden zijn.

 

Behandeling peesblessures

Peesblessures zijn verder zo berucht omdat ze traag herstellen en er een groot risico is op herblesseren (terugkomen van de blessure). Voor veel paarden betekent het dat ze bij een peesblessure maandenlang (tot soms wel een jaar) aan de kant staan.

Het herstel van peesblessures is zo traag, omdat pezen matig doorbloed weefsel zijn. Dat betekent dat wanneer er schade is, het lang duurt voor er nieuwe bouwstoffen geleverd worden en de beschadigde cellen worden afgevoerd. Daarnaast is het zo dat de kwaliteit van het herstelweefsel niet hetzelfde is als het origineel. Daardoor kan het eerder weer beschadigd raken, een herblessure.

De meeste behandelingen bij peesblessures zijn erop gericht om het herstelweefsel zo goed mogelijk te maken, zodat het risico op een herblessure zo klein mogelijk is. Een behandelmethode die de laatste jaren steeds meer gebruikt wordt, is het gebruik van stamcellen. Deze stamcellen kunnen vanuit je eigen paard komen, maar dit proces is vaak erg tijdrovend. Tegenwoordig zijn er ook kant-en klare stamcelproducten op de markt die uit het bloed van gezonde donorpaarden gekweekt worden. Jarenlange wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat deze stamcellen veilig te gebruiken zijn en dat ze het risico op een herblessure duidelijk verlagen!

Lees meer over de nieuwe ontwikkelingen om peesblessures beter te kunnen behandelen in het kennisartikel op Paardenarts.nl ‘Nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van peesblessures – Stamceltherapie bij paarden’

 

Powered by Boehringer Ingelheim Animal Health | Partner paardenwelzijn KNHS