Zie jij de mooie volle staart en weelderige manen van je paard in het voorjaar veranderen in een ontplofte haardos? Grote kans dat jouw paard last heeft van zomereczeem, ook wel staart- en maneneczeem genoemd (SME). Paarden met SME hebben vreselijke jeuk en schuren manen en staart vaak helemaal kaal. De oorzaak is het speeksel van een minuscule kleine mug, de alom gevreesde knut (culicoïde). Lees hier hoe je je paard kunt beschermen tegen die akelige knutten.
Heeft je paard jeuk? Jeuk kan veel oorzaken hebben, zoals luizen, mijten, een worminfectie of zomereczeem. Als je niet zeker weet of het zomereczeem is, raadpleeg dan eerst je dierenarts om zaken uit te sluiten en de juiste diagnose te stellen
Staart-en maneneczeem (SME) komt door overgevoeligheid voor stoffen uit het speeksel van knutten (Culicoïdes). Knutten zijn heel kleine mugjes die je op mooie zomeravonden soms in wolken ziet hangen en die ook mensen kunnen prikken. Het ene paard is van nature meer gevoelig dan de andere en dat geldt ook voor rassen zoals het Friese paard, Shetlanders, IJslanders en Gelderse paarden.
Knutten houden van bosrijke gebieden met beschutting en vochtige gebieden om hun eitjes te leggen. Ze houden niet van kou en vermenigvuldigen zich niet bij temperaturen onder de 5 graden. Hoewel er niet veel onderzoek is, komen na een koude winter de knutten doorgaans in kleine aantallen en pas later in het voorjaar. Knutten kunnen niet goed vliegen en houden dus niet van winderige plekken. De Engelsen zeggen niet voor niets dat je een paard met SME op een winderige heuvel moet laten grazen. Helaas hebben wij weinig heuvels en moeten wij andere maatregelen nemen om te voorkomen dat paarden die gevoelig zijn voor SME worden gebeten. Knutten zijn het actiefst in de avondschemering, maar alleen dan opstallen is voor een echt gevoelig paard helaas niet voldoende.
De meeste paarden met SME hebben jeuk aan manen en staart en gaan daar schuren. Daar komt de naam ook vandaan. De buik kan ook meedoen en soms heeft een paard alleen maar last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is SME wat moeilijker te herkennen. Verder treden de symptomen alleen in het voorjaar, de zomer en de herfst op, omdat knutten niet goed gedijen wanneer het koud is. De symptomen worden meestal vanaf twee- à driejarige leeftijd gezien. Sommige paarden beginnen al vroeger en andere later, mogelijk omdat ze dan pas in contact met knutten komen.
Er is geen goede behandeling tegen SME. De jeuk kan worden onderdrukt met corticosteroïden, maar aan het geven van deze hormonen kleven grote nadelen. Zo kunnen paarden en pony’s die daar gevoelig voor zijn hoefbevangenheid ontwikkelen. Het beste is om te voorkomen dat een gevoelig paard door knutten wordt gebeten. Dit kan natuurlijk door het paard binnen te houden, maar dat is niet paardvriendelijk. Ook is het lang niet altijd mogelijk het paard op een winderige plek te weiden. Daarom is het doorgaans beter om het paard lekker buiten te laten lopen met een goede insectwerende deken.
Er zijn uitstekende knuttendekens te koop. Die hebben een halsdeel en een buikdeel, soms is ook een hoofdkap nodig. Paarden met SME lijken zo'n deken graag te dragen. Je kunt de deken combineren met insectenwerende middelen. Het is heel belangrijk om ruim op tijd met de deken te beginnen, want als het paard eenmaal is gebeten en dus veel jeuk heeft wordt een nieuwe deken snel stuk gemaakt. Soms zijn de knutten eind maart of begin april alweer terug. Als je weet of denkt dat jouw paard of pony SME heeft, overleg dan vroegtijdig met de dierenarts wat in jouw omstandigheden de beste oplossing is om dit seizoen de problemen voor je paard zo veel mogelijk te voorkomen.
Prof. Dr. Marianne Sloet is als hoogleraar Inwendige Ziekten van het Paard werkzaam bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht (www.diergeneeskunde.nl).
Foto's: Arnd Bronkhorst
Categorie: SME, eczeem, schuren, jeuk