­ Opleiding Aspirant Instructeur: Algemene informatie - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur: Algemene informatie

De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen. Je leert lessen te begeleiden. Dit is de eerste stap op weg naar het instructeursschap.

Als je het Aspirantprogramma met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan van een ORUN 3 instructeur. Je bent bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen.

De KNHS kent meerdere varianten in de opleiding Aspirant Instructeur. Namelijk:

Examens(PVB’s)
Alle examens, ook wel PVB’s (Proeve van Bekwaamheid) genoemd, voor het diploma Aspirant Instructeur bevatten de volgende onderwerpen:

 1. PVB 2.1 Geven van lessen (digitale toets en praktijk).
 2. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten (portfolio).
 3. PVB 2.4 Praktische Paardenkennis, Omgang & Verzorging (digitale toets en praktijk).
 4. PVB 2.5 Trainen van een paard (praktijk).

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.
Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen. 

Doorstroommogelijkheden
Met het diploma Aspirant Instructeur kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur Basissport ORUN 3 als je minimaal het cijfer ‘7’ hebt gehaald voor de examens Geven van lessen en Trainen van een paard. Aspirant Instructeurs Allround en Aspirant Instructeurs Manege mogen wisselen van richting naar Instructeur Basissport Allround of Instructeur Basissport Allround. Aspirant Instructeurs Voltige, Mennen en Western kunnen alleen binnen hun discipline doorstromen omdat het rijden op een paard geen examenonderdeel is voor deze voor Aspirant Instructeurs en er niet gesprongen wordt in de opleiding. Het examen Trainen van een paard is meer disciplinegericht zoals trainen in westernstijl, aan de longe en/of voor de wagen.

De studiebelasting
De studiebelasting voor de opleiding Aspirant Instructeur is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 8 uur per week (theorie en praktijk). We gaan er van uit dat je minimaal 5 x per week een paard rijdt en 1 of 2 x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer een uur per week aan je theorie besteden.

Inschrijven
Je kunt je hier inschrijven voor deze opleiding vanaf medio oktober 2021. Deze opleiding gaat in het voorjaar van 2022 van start. Wil je per e-mail op de hoogte gehouden worden, stuur dan een berichtje naar academy@knhs.nl .

Ander Nieuws

 • Ook dit jaar geen CSIO/CDI Twente
  Ook dit jaar geen CSIO/CDI Twente
 • KNHS vraagt om opheffing verbod op wedstrijden paardensport
  KNHS vraagt om opheffing verbod op wedstrijden paardensport
 • Sportclubs faciliteren veilig bewegen en verantwoord ontmoeten
  Sportclubs faciliteren veilig bewegen en verantwoord ontmoeten