De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding tot zelfstandig instructeur willen volgen. Je leert lessen te begeleiden. Dit is de eerste opleiding op weg naar het zelfstandig instructeursschap. Je krijgt een basisprogramma waarin de onderwerpen als (Rij)techniek , Didactiek (de leer van het lesgeven), Voeding & Gezondheid en Omgang & Verzorging aan bod komen.
Als je de opleiding Aspirant Instructeur met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen. Je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes.
De KNHS kent meerdere varianten in de opleiding Aspirant Instructeur. Namelijk:
Examens(PVB’s)
Alle examens, ook wel PVB’s (Proeve van Bekwaamheid) genoemd, voor het diploma Aspirant Instructeur bevatten de volgende onderwerpen:
Het behalen van de twee digitale kennistoetsen (PVB 2.1a en PVB 2.4a) en het portfolio van PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.
Er zijn géén vrijstellingen mogelijk voor examenonderdelen.
Doorstroommogelijkheden
Met het diploma Aspirant Instructeur kan je doorstromen naar de opleiding Instructeur Basissport ORUN 3 als je minimaal het cijfer ‘7’ hebt gehaald voor de examens Geven van lessen en Trainen van een paard. Aspirant Instructeurs Allround en Aspirant Instructeurs Manege mogen wisselen van richting naar Instructeur Basissport Allround. Aspirant Instructeurs Voltige, Mennen en Western kunnen alleen binnen hun discipline doorstromen omdat het rijden op een paard geen examenonderdeel is voor deze voor Aspirant Instructeurs en er niet gesprongen wordt in de opleiding. Het examen Trainen van een paard is meer disciplinegericht zoals trainen in westernstijl, aan de longe en/of voor de wagen.
De studiebelasting
De studiebelasting voor de opleiding Aspirant Instructeur is naast de opleidingsbijeenkomsten gemiddeld 8 uur per week (theorie en praktijk). We gaan er van uit dat je minimaal 5 x per week een paard rijdt en 1 of 2 x per week het lesgeven oefent. Daarnaast moet je ongeveer een uur per week aan je theorie besteden.
Inschrijven
Kijk bij de betreffende opleiding naar de mogelijkheden om je in te schrijven.