­ Opleiding Aspirant Instructeur Manege - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur Manege

Ben jij graag op de manege en lijkt het je super leuk om kinderen en volwassenen te leren paardrijden? Dan is de Opleiding Aspirant Instructeur Manege echt iets voor jou. Je leert niet alleen lesgeven maar ook meer over de voeding, gezondheid, omgang en verzorging van paarden. Je leert ook meer over didactiek en rijtechniek. Super interessant dus!

In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- instructeur. De opleiding tot Aspirant Instructeur is de eerste opleiding op weg naar het zelfstandig instructeursschap.
Je leert niet alleen lesgeven maar ook meer over de voeding, gezondheid, omgang en verzorging van paarden, rijtechniek (springen en dressuur) en didactiek (de leer van het lesgeven). In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- en/of allround instructeur. Naast het eerder genoemde basisprogramma leer je lesgeven aan groepen en het omgaan met klanten. Als je het Aspirantprogramma met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding  ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen. Je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes.

Deze opleiding kun je eventueel ook als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven op een manege en rijden van paarden. Verderop in deze brochure wordt deze mogelijkheid uitgebreider beschreven.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt voor de lesavonden wekelijks de beschikking over een E-pony of paard om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en de examens.
 • Je rijdt op minimaal F15 niveau dressuur en kan een 60 cm parcours springen.
 • Je hebt de beschikking over twee combinaties met een E-pony of paard, die je mee kan nemen naar een aantal lesavonden (om te oefenen) en naar het examen (PVB 2.1b) Geven van lessen.
 • Jij en je lescombinaties beschikken over een veelzijdigheids- of springzadel voor de lessen met springen en examens springen. 
 • Je beschikt over een laptop of tablet (met WiFi)om de digitale kennistoetsen te maken.

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. PVB 2.4a is een digitale kennistoets Voeding en Gezondheid;
 2. PVB 2.1a is een digitale kennistoets Rijtechniek en Lesgeven;
 3. PVB 2.3 Assisteren bij activiteiten is een portfolio (verslag) hierover maken;
 4. PVB 2.1b Geven van lessen is het lesgeven aan 2 ruiters, dressuur (B/L1 niveau) en springen (een lijntje van 60 cm).
 5. PVB 2.4b Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging is een praktijkpoets.
 6. PVB 2.5 Trainen van een paard, dressuur rijden (F15 niveau) en springen 60 cm parcours.

Het behalen van de twee digitale kennistoetsen en het portfolio met een voldoende afronden zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Voltijd Opleidingsprogramma
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst in Ermelo en daarnaast 19 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse avonden op verschillende locaties in het land. De opleiding wordt afgesloten met 2 examendagen op deze locatie.

De avonden bestaan hoofdzakelijk uit praktijklessen waarin de theorie verweven zit en de leerstof besproken wordt. In het praktisch deel wordt voornamelijk het rijden en lesgeven geoefend.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Rijtechniek dressuur
 • Rijtechniek springen
 • Lesgeven (Didactiek en pedagogiek)
 • Praktische Paardenkennis (Voeding & Gezondheid, Omgang & Verzorging)

 

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Heb je al veel ervaring met het geven van manegelessen en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis of op een manegebedrijf voor op de PVB’s (examens). Je volgt twee centrale bijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. De tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele PVB’s.

Proefexamen
Voordat je wordt toegelaten tot de praktijkexamens, rijd je thuis een proefexamen (dressuur rijden en springen), dat je opneemt op video en welke je instuurt via Paardrijden.nl ter beoordeling. Het inleveren van het proefexamen is een voorwaarde voor deelname aan de drie praktijkexamens (PVB2.1b, PVB 2.4b en PVB 2.5).

Facultatieve trainingsdag
Voor de praktijkexamens wordt een facultatieve examentraining aangeboden waar je je voor kunt inschrijven. Hier krijg je examentraining voor de PVB’s Trainen van een paard, het Geven van Lessen en Praktische Paardenkennis.

De verschillende PVB’s (examens) vinden plaats in Ermelo, in de maanden mei, juni en juli.

Mocht er een bedrijf zijn waar minimaal 6 cursisten vandaan komen, kan er op locatie een examendag Aspirant Instructeur Manege aangevraagd worden.

Kosten

Voltijd opleiding
€1195,- (exclusief lesmateriaal)

Verkorte opleiding (zelfstudie)
€625,- (exclusief lesmateriaal en proefexamen)

Facultatieve Examentraining;
Onderdeel PVB “Trainen van een paard”                                    €40,-
Onderdeel PVB “Geven van Lessen”                                          €40,-
Onderdeel PVB “Praktische Paardenkennis”                               €20,-

 

Proefexamen online via Paardrijden.nl (verkorte opleiding)         €30,-

Lesmateriaal
Bij de start van de opleiding van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Kosten lesmateriaal €75,-

Inschrijven
Op dit moment is de inschrijving voor deze opleiding gesloten. Deze opleidingen starten weer in het voorjaar van 2024. Houd onze sociale mediakanalen en de opleidingenkalender in de gaten voor de nieuwe startdatum van de inschrijving, of stuur nu alvast een mail naar academy@knhs.nl als je geïnteresseerd bent om deze opleiding te volgen.  

 

Veel gestelde vragen over de Manege-instructeursopleidingen. 

 

 

Ander Nieuws

 • NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
  NK Dressuur: Marlies van Baalen wint eerste seniorentitel
 • NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
  NK Dressuur: Marten Luiten op herhaling bij de U25
 • NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders
  NK Dressuur: goud voor Robin Heiden bij de Young Riders