­ Opleiding Aspirant Instructeur Manege - KNHS

Opleiding Aspirant Instructeur Manege

Ben jij graag op de manege en lijkt het je super leuk om kinderen en volwassenen te leren paardrijden? Dan is de Opleiding Aspirant Instructeur Manege echt iets voor jou. Je leert niet alleen lesgeven maar ook meer over de voeding, gezondheid, omgang en verzorging van paarden. Je leert ook meer over didactiek en rijtechniek. Super interessant dus!

In deze opleiding leg je de basis voor een carrière als manege- instructeur. Naast het eerder genoemde basisprogramma leer je lesgeven aan groepen en het omgaan met klanten. Je mag uitgewerkte lessen geven op het niveau “Brons”, je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes.

Deze opleiding kun je eventueel ook als verkorte opleiding doen (zelfstudie) met als basis een ruime ervaring in het lesgeven op een manege en rijden van paarden. Verderop in deze brochure wordt deze mogelijkheid uitgebreider beschreven.

Toelatingseisen

 • Je bent lid van de KNHS.
 • Je bent minstens 16 jaar oud.
 • Je hebt wekelijks de beschikking over een paard met een stokmaat boven de 148 cm (zonder ijzers gemeten) met een veelzijdigheids- of springzadel om mee te nemen naar de opleidingslocatie voor de praktijklessen en de examens.
 • Je rijdt op minimaal F15 niveau dressuur en kan een S60 cm parcours springen.
 • Je beschikt over een laptop of tablet om de theorietoetsen te maken. 

Huurpaarden
Op enkele opleidingslocaties is het mogelijk om een paard te huren. Je kunt bij je inschrijving aangeven als je hier gebruik van wilt maken. Je krijgt dan contactgegevens om dit zelf voor eigen kosten te regelen.

Opleidingsprogramma Voltijd
De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst  in Ermelo en in totaal 20 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode maart  tot en met juni. De opleiding wordt afgesloten met  twee examendagen op locatie. De avonden bestaan uit een theoretisch deel waarin de leerstof besproken wordt en een praktisch deel waarin het rijden en lesgeven geoefend wordt.

De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding o.a. aan bod:

 • Rijtechniek
 • Ruiteropleiding Brons
 • Didactiek
 • Dressuur
 • Springen
 • Lesgeven
 • Voeding & Gezondheid
 • Praktische paardenkennis met Omgang & Verzorging

De verschillende PVB’s (Examens)

 1. Theorietoets Voeding en Gezondheid.
 2. Theorietoets
 3. Portfolio (verslag) maken over Assisteren bij activiteiten.
 4. Geven van lessen aan 4 ruiters, dressuur (L1 niveau) en springen (60cm).
 5. Praktijktoets Praktische paardenkennis, Omgang & Verzorging.
 6. Trainen van een paard, dressuur (L1 niveau) en springen 60 cm parcours. 

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

Verkorte opleiding (zelfstudie)
Heb je al veel ervaring met het geven van manegelessen en rijden in dressuur en springen, dan is het mogelijk een verkorte opleiding te volgen. Bij de verkorte opleiding volg je geen lessen maar bereid je je thuis of op een manegebedrijf voor op de PVB’s (examens). Je volgt twee centrale bijeenkomsten in Ermelo. Tijdens de eerste startbijeenkomst worden de eisen van de verschillende PVB’s (examens) toegelicht en krijg je een lezing Didactiek. De tweede bijeenkomst krijg je voorbeelden te zien van wat er van je wordt verwacht tijdens enkele PVB’s en is er een lezing over Rijtechniek en een ander belangrijk onderwerp.

Proefexamen
Voordat je wordt toegelaten tot de praktijkexamens, rij je thuis een proefexamen Trainen van een paard  (dressuur rijden en springen) welke wordt beoordeeld door een instructeur niveau 3 of hoger met een geldige KNHS-licentie. Deze geeft een schriftelijk advies door het daarvoor bestemde protocol in te vullen. Als je dit voldoende hebt uitgevoerd lever je het door de instructeur ingevulde protocol in en kun je je inschrijven voor het praktijkexamen.

Het behalen van de twee theorietoetsen en het portfolio Assisteren bij activiteiten zijn een voorwaarde om deel te mogen nemen aan de praktijkexamens.

De verschillende PVB’s vinden plaats in Ermelo in de maanden mei, juni en juli. Je moet zelf zorgen voor een paard met een stokmaat boven de 148 cm (zonder ijzers gemeten) met een veelzijdigheids- of springzadel. Ook moet je een combinatie meenemen om aan les te geven.

Mocht er een bedrijf zijn waar minimaal 6 cursisten vandaan komen, kan er op locatie een examendag  Aspirant Instructeur Manege aangevraagd worden.

Kosten

Voltijd opleiding
€1095,- (exclusief eventuele huur van een paard en lesmateriaal)

Verkorte opleiding
€585,- (exclusief eventuele huur van een paard, lesmateriaal en proefexamen)

Lesmateriaal
Op de eerste dag van de opleiding krijg je een link om het benodigde lesmateriaal te bestellen. 

Inschrijven
Je kunt je hier inschrijven voor deze opleiding vanaf 1 oktober 2021. Deze opleiding gaat in het voorjaar van 2022 van start. 

Veel gestelde vragen over de Manege-instructeursopleidingen. 

 

 

Ander Nieuws

 • Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
  Nicole den Dulk en Sanne Voets besten bij K&U wedstrijd De Meern
 • Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern
  Emmelie Scholtens en Desperado N.O.P. winnen op tweede dag in De Meern
 • Rixt van der Horst wint alles in Doha
  Rixt van der Horst wint alles in Doha