­ Opleiding Jurylid M - KNHS

Opleiding Jurylid M

Wil je jouw passie voor de wedstrijdsport uitbreiden met het jureren van individuele dressuur proeven? Volg dan de opleiding Jurylid M. Na deze opleiding mag je de individuele dressuur klasse B t/m M2 beoordelen. In cursusseizoen 2022-2023 bieden we twee verschillende M opleidingen aan. Een instroomvariant en een doorstroomvariant voor L juryleden.

Cursusseizoen 2022-2023

Opleiding Jury L/M (instroom) 

Na deze opleiding mag je de individuele dressuur klassen B t/m M2 jureren. 

Toelatingseisen

 • Lid van de KNHS
 • Minimaal 21 jaar
 • Opgenomen zijn (geweest) in tenminste de klasse Z dressuur paarden (of pony Cat. D/E) met minimaal 1 winstpunt (Z1+1)
 • Een positieve beoordeling tijdens het assessment voor deze juryopleiding

Deze opleiding is bedoeld voor de startende official. Ben je al L jury? Dan kun je je inschrijven voor de doorstroom M opleiding.   

Opzet opleiding
De opleiding bestaat uit 10 lesavonden, een theorie-examen, een praktijkexamen en een stagetraject. Tijdens de opleiding houdt de cursist zijn of haar leerontwikkeling bij in een portfolio. Voorafgaand aan de praktijklessen krijgt de cursist toegang tot de digitale theorie-module en werkt hier zelfstandig aan als voorbereiding op de praktijklessen. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het leren beoordelen van dressuurproeven, daarvoor wordt van de cursisten verwacht dat zij enkele keren voor de aanwezigheid van combinaties zorgen. E.e.a. in overleg met de docent. 

 

Kosten
De kosten van de opleiding bedragen €425,-

Start opleiding*
Maart 2023 -  omgeving Vinkega - woensdag - 19.30-ca. 22.00 uur
Maart 2023 -  omgeving Houten - donderdag - 19.30-ca. 22.00 uur

De eerste les starten beide cursusgroepen centraal in Ermelo. Datum: 8 maart 2023

Het praktijkexamen vindt op 23 mei 2023 (avond) plaats in Ermelo. 

 *data en locaties zijn onder voorbehoud

Inschrijven
Je kunt je tot 1 november 2022 inschrijven via Mijn KNHS.  Om jouw inschrijving compleet te maken lever je een pitch aan. Een pitch is een korte presentatie op beeld waarin je jezelf in maximaal 3 minuten voorstelt. In jouw pitch komen de volgende punten aan de orde:

 • Wie je bent,
 • Wat jouw ervaring is in de paardensport,
 • Waarom je jurylid wilt worden,
 • Waar moet een goed jurylid volgens jou aan voldoen
 • Wat maakt jou nu een geschikte kandidaat voor deze officialfunctie. 

De pitch stuur je als YouTube-link (verborgen) via mail naar officialopleidingen@knhs.nl onder vermelding van jouw naam en Pitch juryopleiding B/L/M. 

Op basis van de pitch worden kandidaten geselecteerd voor de assessments. Deze vinden onder voorbehoud van wijzigingen in Ermelo plaats op 10 en / of 16 januari 2023 (avond).  De uitslag van het assessment is bepalend voor deelname aan de opleiding.

Na sluitingsdatum word je geïnformeerd over de verdere selectieprocedure. 

Opleiding Jury M (doorstroom) 

Na deze opleiding mag je de individuele dressuur klassen B t/m M2 jureren.

Toelatingseisen

 • Gekwalificeerd L- jury
 • Opgenomen zijn (geweest) in tenminste de klasse Z dressuur paarden (of pony Cat. D/E) met minimaal 1 winstpunt (Z1+1)
 • Een ruime juryervaring - tenminste 20 maal gejureerd op goedgekeurde KNHS wedstrijden in de 2 jaar voorafgaande aan de sluitingsdatum van inschrijving. Aanpassingen vanwege corona: Minimaal 10 wedstrijden moeten 'live' op L niveau gejureerd zijn. Bij 15 tot 20 wedstrijden kom je in aanmerking voor een aanvullende (online) technische test. Bij een positief resultaat mag je deelnemen aan de technische test in Ermelo. 
 • Een positieve beoordeling van de technische test.
 • B/L juryleden met een GP klassering hebben de mogelijkheid om versneld door te stromen naar jurylid ZZ licht. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Officialopleidingen. 

Opzet opleiding
De opleiding bestaat uit zes praktijkavonden, een theorie-examen, een praktijkexamen en een stagetraject. Tijdens de opleiding houdt de cursist zijn of haar leerontwikkeling bij in een portfolio. Voorafgaand aan de praktijklessen krijgt de cursist toegang tot de digitale theorie-module en werkt hier zelfstandig aan als voorbereiding op de praktijklessen. Tijdens de lessen ligt de nadruk op het leren beoordelen van dressuurproeven, daarvoor wordt van de cursisten verwacht dat zij enkele keren voor de aanwezigheid van combinaties zorgen. E.e.a. in overleg met de docent. Voor de online toetsen wordt van je verwacht dat je de beschikking hebt over een laptop of tablet. 

Kosten
De kosten van de opleiding bedragen €300

Start opleiding
Eind november 2022 -  donderdag 19.30-22.00 uur - Someren*
Eind november 2022 -  donderdag - 19.30-2.00 uur -  Lisse* 

De eerste les starten beide cursusgroepen centraal in Ermelo. Datum: 29 november 2022.

Het praktijkexamen vindt onder voorbehoud van wijzigingen plaats op 31 januari 2023 (avond) 

* Een volgend cursusseizoen wordt de opleiding weer in andere regio's uitgezet, waaronder Noordoost Nederland.   

Inschrijven
Voor deze opleiding kun je je tot 5 september 2022 inschrijven via Mijn KNHS. Wanneer je aan de bovengenoemde toelatingseisen voldoet, dan ontvang je na de sluitingsdatum een uitnodiging voor de technische test. Deze vindt in Ermelo plaats op 6, 11 of 13 oktober 2022. 

Overige informatie

Er starten dit cursusseizoen 1 B/L cursus, 2 L/M cursussen en 2 M cursussen en 2 ZZ licht cursussen. De maximale groepsgrootte is teruggebracht van 17 naar 12 deelnemers. Selectie vindt plaats op basis van de pitch en / of assessment en / of de technische test. De eigen wedstrijdklassering, de juryervaring of een voordracht vanuit de KNHS regio kunnen in sommige gevallen doorslaggevend zijn. 

Toekenning van een officialkwalificatie
Heb je de gevolgde opleiding met positief resultaat afgerond dan word je met de betreffende kwalificatie opgenomen in de officiallijst die voor wedstrijdorganisaties en officials inzichtelijk is in Mijn KNHS. 

Het actief zijn als official betekent ook een verplichting ten aanzien van de inzet en het op peil houden van de deskundigheid. Dit is vastgelegd in het licentiereglement. Voor meer informatie over het licentiereglement klik hier.

De KNHS stelt juryledenlijsten op, en communiceert deze met wedstrijdorganisaties, ten behoeve van het uitnodigen van juryleden / officials voor specifieke wedstrijden / rubrieken en competities etc. De procedures voor het tot stand komen van deze lijsten zijn vastgesteld in het disciplineforum en de topsportcommissie van de betreffende discipline.    

 

Categorie: dresuurjury, juryopleiding, opleidingen

Ander Nieuws

 • Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
  Schrijf je in voor het nieuwe KNHS-instructeursopleiding seizoen
 • Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
  Meld je aan voor het sporttraject van de opleiding Aspirant Instructeur Allround
 • Het nieuwe officialopleidingen seizoen 2021/2022 gaat van start
  Het nieuwe officialopleidingen seizoen 2021/2022 gaat van start