­ Aankoopkeuring - KNHS

Aankoopkeuring

Laat het paard altijd klinisch keuren, ook als de verkoper een recent keuringsrapport kan overleggen. Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je als koper de plicht hebt om te onderzoeken of het paard wel aan jouw eisen voldoet. De verkoper heeft een meldingsplicht. De verkoper heeft dus de plicht om jou die informatie te verstrekken die voor jou als koper belangrijk is. Een ziekte of kreupelheid in het verleden die gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het paard in de toekomst en moet dus gemeld worden. Het is verstandig voor de verkoper als de informatie over de gezondheid wordt opgenomen in het koopcontract.

Naast de klinische keuring kun je ervoor kiezen het paard röntgenologisch te laten keuren. Bij aankoop van duurdere paarden of aanmelding bij een verzekeringsmaatschappij maakt dit vaak deel uit van de standaardprocedure. Daarom is op het keuringsprotocol standaard ruimte gereserveerd voor de röntgenologische keuring. Bij het röntgenologisch keuren worden röntgenfoto’s gemaakt van de benen van het paard (18-20 röntgenfoto’s). Als er aanwijzingen zijn dat het paard last heeft van zijn rug of hals, worden die - na overleg met de verkoper en koper - ook op de foto gezet.

Welke dierenarts?

De dierenarts beoordeelt bij het klinische onderzoek van het paard op dat moment de eventuele gebreken aan het bewegingsapparaat. Zoek een erkende gecertificeerde dierenarts Paard om het paard te keuren. Vind hier een erkende paarden- of keuringsdierenarts bij jou in de buurt.

Wat kost een aankoopkeuring?

Voor de keuring begint is het voor de dierenarts belangrijk te weten wie de opdrachtgever is. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor de betaling van de keuring. In het koopcontract kun je op laten nemen als de dierenarts een negatief koopadvies geeft wie dan de keuring betaalt. De kosten van de keuring zijn per dierenarts verschillend. Het is handig om dit na te vragen, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Veel mensen denken dat een dierenarts een paard goed- of afkeurt. Dit is niet juist. Een keurende dierenarts rapporteert zijn klinische en röntgenologische bevindingen en zal in zijn conclusie toelichten of het paard voor het beoogde doel acceptabel is of niet. Controleer ook altijd het keuringsrapport dat de dierenarts gebruikt en bewaar het rapport goed.

Het keuringsrapport

Alle erkende gecertificeerde dierenartsen Paard in Nederland horen het officiële keuringsrapport van de KNMvD te gebruiken. Het rapport bevat alle gegevens over het paard en de opdrachtgever van de keuring. De dierenarts zet op het rapport zijn stempel, de conclusie van het rapport en zijn handtekening. Ook de opdrachtgever zet op het rapport (links onderin) zijn handtekening. Links boven in het rapport staat een nummer aangegeven. Dit nummer wordt door de KNMvD toegekend aan het rapport. Check of de dierenarts op het protocol jouw gegevens of die van de verkoper juist heeft ingevuld.

Het is wel zaak om het rapport goed te bestuderen op de juiste gegevens van het paard, opdrachtgever, conclusie alvorens tot koop over te gaan. Onderdelen die je niet begrijpt in het rapport kun je bij de dierenarts navragen.

Categorie: aankoopkeuring

Ander Nieuws

  • KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
    KNHS zoekt nieuwe voorzitter Springforum
  • Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
    Reglementswijzigingen dressuur en springen per 1 april 2023
  • #Welzijnsweetje aankoopkeuringen
    #Welzijnsweetje aankoopkeuringen