­ Welk paard past bij jou? - KNHS

Welk paard past bij jou?

Het is nog niet zo gemakkelijk om het juiste paard te vinden. Om het paard te vinden dat bij jou past moet je eerst naar jezelf kijken. Maak een lijstje met wensen en eisen en ga daarna gericht op zoek.

Bedenk allereerst wat voor paard jij zou willen hebben. Sommige wensen zijn heel persoonlijk, zoals kleur of geslacht. Andere wensen en eisen hangen juist weer af van jouw ervaring en kenmerken, bijvoorbeeld:

- Jouw vaardigheden in het omgaan met verschillende typen paarden

- De kennis die je hebt over gezondheid, huisvesting en gedrag van paarden
Het is niet alleen belangrijk dat je goed kunt paardrijden, je moet ook een goede basiskennis van het paard hebben. Heb je deze nog niet, denk er dan over om een cursus zoals Paard&Welzijn te volgen.

- Jouw karaktereigenschappen. 

- Jouw rijervaring. 
Zoek een paard dat bij jouw rijervaring past. Op welk niveau schat jij jezelf in? Hoeveel en hoe vaak heb jij gereden? Probeer daarbij niet in jaren te rekenen, maar in uren. Heb je niet zoveel rijervaring en ga je toch een paard aanschaffen, zorg dan dat goede, professionele begeleiding onder handbereik is. Dit kun je doen door je paard bijvoorbeeld op een manege of pensionstalling te stallen of een goede gediplomeerde instructeur te zoeken. Een voorbeeld: iemand met drie jaar rijervaring die een uur per week rijdt, heeft 1 uur per week x 40 weken per jaar x 3 jaar = 120 uur rijervaring. Ter vergelijking: als je een eigen paard hebt, rij je gemiddeld 5 uur per week. Dat betekent dat je binnen vijf maanden dezelfde ervaring op doet, als in drie jaar tijd.

- Je lichaamsbouw. 
Welk type paard past bij jouw lengte, gewicht en lichaamsbouw?

- Welke discipline wil je gaan doen? 
Niet alle paarden zijn voor alle disciplines geschikt. Zoek het paard wat bij jouw wensen past.

- Een jong paard of een ouder paard.
Er zit een groot verschil tussen het rijden van een jong paard en het opleiden van een jong paard. Een paard leert doordat een trainer op de juiste momenten beloont of corrigeert en dit zeer consequent doet. Dit is niet makkelijk en vereist kunde en ervaring. Het opleiden van een jong paard houdt ook meer in dan alleen het zadelmak maken.

Kijk dus eerst goed naar jouw mogelijkheden om te bepalen welke eigenschappen een paard moet hebben om bij jou te passen. En bedenk wat je wilt gaan doen met het paard, nu en in de verre toekomst.

Maak een lijstje met wensen en eisen

Maak een lijstje van je wensen en eisen. Ken deze wensen en eisen ook een waarde toe, met andere woorden: wat is voor heel belangrijk en wat is minder belangrijk? Praat ook met je instructeur over de eisen en wensen die je hebt. Iemand die jou goed kent, kan inschatten wat voor paard jij nodig hebt en je helpen bij het maken van je wensen en eisenlijst. Het allerbelangrijkste is dat het paard gezond is. Sluit daar geen compromissen in. Dat een paard alleen recreatief wordt gereden is geen excuus om een paard te kopen dat bijvoorbeeld niet helemaal goed loopt. Juist voor recreatief rijden moet een paard gezond en in een goede conditie zijn omdat hun werk erg varieert. Door een ongezond paard te kopen, doe je jezelf en het paard tekort.

Voorbeeld van een wensen- en eisenlijstje:

Kenmerk Wel Niet
Karakter Verkeersmak / lief op stal / beetje pit tijdens rijden Schrikkerig / dominant
Geslacht Merrie of ruin Hengst
Mate van africhting Ervaren wedstrijdpaard Groen, net beleerd
Discipline Dressuur Springen
Leeftijd 8 jaar of ouder 7 jaar of jonger
Bouw Fijn gebouwd Grof, robuust
Hoogte Minimaal 1.60m Groter dan 1.70m of kleiner dan 1.55m
Ras KWPN  Fjord
Vachtkleur Bont, valk of zwart Bruin, vos, schimmel 

Laat de zoektocht beginnen!

Met je budget en een wensenlijst ga je op zoek naar 'het geschikte paard'. Laat deskundige mensen in jouw omgeving weten dat je op zoek bent naar een paard. Als je op zoek bent naar een bepaald ras, kun je vaak bij stamboeken terecht. Op het internet en in paardenbladen staan ook enorm veel paarden te koop.

Het kan natuurlijk zijn dat het droompaard niet te vinden is binnen jouw budget. Pas liever je budget aan dan je eisen en wensen. Je kunt beter langer doorsparen en even wachten met je aankoop, dan een paard kopen dat niet goed bij jou past.

Categorie: een paard kopen

Ander Nieuws

  • Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
    Masterclass Organiseren door Academy Bartels voor KNHS Young Leaders
  • KNHS Young Leaders in gesprek met KNHS directeur Patrice Assendelft.
    KNHS Young Leaders in gesprek met KNHS directeur Patrice Assendelft.
  • De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders
    De eerste certificaten ‘Geef de jeugd een stem’ uitgereikt aan KNHS Young Leaders